Νάανταμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Moγγολική πάλη
Νεαρός Μογγόλος ιππέας κατά τους αγώνες ιππασίας

To Nάανταμ (μογγολικά: Наадам, παιχνίδι ή αγώνας) είναι εθνική γιορτή της Μογγολίας, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τις 11 ως τις 13 Ιουλίου. Η εορτή ονομάζεται επίσης και "Ερίιν Γκουρβάν Νάανταμ," (μογγολικά: эрийн гурван наадам) που σημαίνει "τα τρία ανδρικά παιχνίδια". Τα "παιχνίδια" είναι η Μογγολική πάλη, οι αγώνες ιππασίας και η τοξοβολία. Στα δύο τελευταία συμμετέχουν και γυναίκες.

Σε αντίθεση με τους αγώνες ιππασίας στη δύση, που έχουν κούρσες 2 χιλιομέτρων, οι Μογγολικοί αγώνες έχουν κούρσες 15 έως και 30 χιλιομέτρων, ενώ οι αναβάτες των αλόγων είναι νεαροί ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Η γιορτή λαμβάνει χώρα κυρίως στην πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και στην Κίνα στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας. Ξεκίνησε αρχικά ως θρησκευτική εορτή, αλλά στις μέρες μας συμβολίζει περισσότερο την επανάσταση του 1921 στη Μογγολία και τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Στη Μπουργιατία, τη Σιβηρία και τη Ρωσία γιορτάζεται το "σουρ-κχάρμπαν", η μπουργιατική εκδοχή του Νάανταμ, με τους ίδιους αγώνες. Από το 1924 γιορτάζεται κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, ως ενθύμηση για την ίδρυση της Δημοκρατίας της Μπουργιατίας. Το κύριο μέρος της γιορτής λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα Ουλάν Ουντέ.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]