Μόνωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μόνωση ονομάζεται η απομόνωση ενός χώρου από υγρά, θερμότητα ή ψύχος, από τον ήχο και, σε ειδικές περιπτώσεις, από ραδιενέργεια ή η απομόνωση ενός αγωγού από τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα ή ηλεκτρικά σήματα με σκοπό την μη διαφυγή ηλεκτρισμού προς την γη ή την αποτροπή βραχυκυκλώματος, τον περιορισμό της απώλειας σήματος. Για να επιτευχθεί μόνωση χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα, κατάλληλα υλικά με θερμομονωτικές ηχομονωτικές ή στεγανοποιητικές ιδιότητες (για παράδειγμα ορυκτοβάμβακες, ξυλόμαλλο για θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, διογκωμένη και εξηλασμένη πολυστερίνη για θερμομονωτικές ιδιότητες, ασφαλτόπανα για στεγανοποιητικές ιδιότητες).

Ορυκτοβάμβακας Υλικά θερμομόνωσης, 1600 dpi

.

Κτιριακή μόνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος κτιριακή μόνωση αναφέρεται ευρέως σε κάθε αντικείμενο και υλικό το οποίο χρησιμοποιείται μέσα στο κτίριο και εξυπηρετεί σκοπούς μόνωσης. Χρήσης τέτοιων υλικών αποσκοπεί κυρίως σε θερμομόνωση τμημάτων του κτιρίου, αλλά ο όρος δεν παύει να αναφέρεται και σε ηχομόνωση, πυροπροστασία, κρουστική μόνωση (εφαρμογές βιομηχανίας). Πολλές φορές τα μονωτικά υλικά επιλέγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να πραγματοποιούν παράλληλα πολλές από τις προαναφερθείσες λειτουργίες.

Τύποι κτιριακής μόνωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μόνωση στα κτίρια διακρίνεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Τη θερμομόνωση, τη στεγανοποίηση ή υγρομόνωση και την ηχομόνωση.

Θερμομόνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Θερμομόνωση ορίζεται ως η μείωση των αποτελεσμάτων ποικίλων διαδικασιών μεταφοράς θερμότητας μεταξύ αντικειμένων, τα οποία βρίσκονται σε θερμική επαφή ή σε απόσταση ικανή για επίδραση από ακτινοβολία.

Θερμότητα είναι μια ενέργεια που μεταφέρεται εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας . Η θερμότητα μεταφέρεται από σώμα υψηλότερης θερμοκρασίας προς σώμα χαμηλότερης θερμοκρασίας. Η μεταφορά θερμότητας σταματά όταν εξισώνονται οι θερμοκρασίες των σωμάτων . Αυτό ονομάζεται θερμική ισορροπία. Η θερμότητα που μεταφέρεται σ’ ένα σώμα εξαρτάται από την μάζα του, το είδος του υλικού ή και από την μεταβολή της θερμοκρασίας του!

Στόχος των θερμομονωτικών υλικών σε ένα κτίριο είναι να μειώσουν : • τη θερμική ροή μεταξύ σωμάτων ή • χώρων που βρίσκονται σε διαφορετική θερμοκρασία. Η θερμομόνωση μειώνει τη μεταφορά θερμότητας από αγωγή ή ακτινοβολία, εμποδίζοντας ή αντανακλώντας και όχι απορροφώντας την ενέργεια.

Στις κτιριακές κατασκευές τα θερμομονωτικά υλικά χαρακτηρίζονται από την τιμή του U-value (θερμοπερατότητα). Πρόκειται για την τιμή που χρησιμοποιείται για να δώσει την αποτελεσματικότητα διαφόρων μονωτικών υλικών με διάφορα πάχη. Είναι η θερμική αντίσταση ενός m2 υλικού συγκεκριμένου πάχους εκφράζει τη ροή θερμότητας που προκαλείται από τη διαφορά θερμοκρασίας.

Σημαντικός και αποτελεσματική κατασκευαστική λύση είναι και η εξωτερική θερμομόνωση.

Εξωτερική θερμομόνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως εξωτερική θερμομόνωση ορίζεται ένα σύστημα στο οποίο η µόνωση δεν διακόπτεται στα σημεία ένωσης των διαφορετικών δοµικών στοιχείων. Η θερµοπρόσοψη εφαρµόζεται από τη δεκαετία του 1960 στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, προσφέροντας ιδιαίτερη ευελιξία στην κατασκευή καθώς το θερµοµονωτικό υλικό τοποθετείται στην εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου, µετά την αποπεράτωση των εργασιών κατασκευής της τοιχοποιίας και αποτελώντας την πλέον αποτελεσµατική λύση για την αναδροµική θερµοµόνωση υφιστάµενων κτιρίων.

Στην εφαρμογή της θερµοπρόσοψης µπορούν να χρησιµοποιηθούν η διογκωµένη πολυστερίνη, η εξηλασµένη πολυστερίνη και ο πετροβάµβακας.

Στεγανοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στεγανοποίηση ή υγρομόνωση ορίζεται ως η διαδικασία κατά την οποία ένα σώμα γίνεται αδιαπέρατο από το νερό με την εφαρμογή σε αυτό συγκεκριμένων αδιαβροχοποιητικών υλικών. Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να είναι αδιαπέρατα από το νερό και να μην επηρεάζονται από αυτό, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Τέτοιου είδους υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υγρό περιβάλλον, ακόμα και κάτω από το νερό για συγκεκριμένα βάθη.

Στην οικοδομή ο όρος στεγανοποίηση συναντάται κυρίως σε χώρους υπογείων, δωμάτων, ταρατσών, πισίνας, ζαρντινιερών κ.α.

Μονώσεις δεξαμενών

Υπάρχουν διάφορα είδη δεξαμενών αναλόγως με το υγρό που αποθηκεύεται σε αυτές (συνηθέστερες είναι οι δεξαμενές νερού και πετρελαίου, πισίνες, δεξαμενές αποχέτευσης, κλπ.). Η μόνωση μιας δεξαμενής είναι πλέον αναγκαία ώστε να είναι λειτουργική και όχι διακοσμητική. Η διαρροή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της μόνωσης. Χωρίς τη σωστή στεγάνωση, η δεξαμενή θα αποδειχθεί στην πράξη ελλιπής και σίγουρα θα θεωρήσετε πως πήγαν χαμένα τα χρήματά σας.

Τι ζημιές προκαλούνται αν η δεξαμενή μου έχει διαρροές;  Η δεξαμενή δεν συγκρατεί τα υγρά, συνεπώς αυτά βγαίνουν προς τα έξω και σπαταλούμε χρήματα για την αποκατάστασή τους.  Τα υλικά κατασκευής της αποσαθρώνονται και διαβρώνονται με αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον να καταστραφεί η δεξαμενή.  Δημιουργούνται κηλίδες και εξανθήματα.  Εξαιτίας της υγρασίας που υπάρχει αναπόφευκτα μέσα στη δεξαμενή, αναπτύσσονται επιβλαβείς μικροοργανισμοί, όπως μύκητες και λειχήνες.

Ποια οφέλη προσφέρει η μόνωση της δεξαμενής μου;

 Αν πρόκειται για υπόγεια δεξαμενή, τότε η μόνωση θα βοηθήσει στο να μην υπάρξει απώλεια υγρών προς το υπέδαφος (με εσωτερική μόνωση) αλλά ούτε και το αντίστροφο (εισροή ακάθαρτων υγρών του υπεδάφους στο εσωτερικό της δεξαμενής που θα αποτραπεί με εξωτερική μόνωση). Επιπλέον, όταν η δεξαμενή χρειάζεται γέμισμα, η μόνωση θα κάνει τα τοιχώματά της ακόμη πιο ανθεκτικά ώστε να αντέχουν τη πίεση με την οποία θα εισέλθει το υγρό.  Αν πρόκειται για υπέργεια δεξαμενή, πάλι τίθεται το θέμα της διαρροής, συνεπώς η μόνωση είναι και εδώ εξίσου απαραίτητη. Εφόσον, λοιπόν, η δεξαμενή είναι εκτεθειμένη στον ήλιο και στις καιρικές μεταβολές, η σωστή μόνωσή της θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα τοιχώματα και τον πυθμένα ώστε να μην επηρεάζονται από το εξωτερικό περιβάλλον.  Αν πρόκειται για πισίνα, η κατάλληλη μόνωση θα αποτρέψει τη διαρροή του χλωριούχου νερού της προς τα έξω, με αποτέλεσμα να προστατεύεται το περιβάλλον.  Αν πρόκειται για δεξαμενή αποχέτευσης, τότε πρέπει να εμποδιστεί η είσοδος στα όμβρια ύδατα ώστε να μην γεμίζει γρήγορα η δεξαμενή.  Η μόνωση βοηθά στο να μην εμφανιστούν τα αρνητικά της υγρασίας, παρά το υγρό περιβάλλον της δεξαμενής.  Με τα εγκεκριμένα υλικά, τα οφέλη της μόνωσης μίας δεξαμενής μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς η δεξαμενή αποκτά υψηλές αντοχές, ελαστικότητα και πλήρης στεγανότητα.

Τι πρέπει να προσέξω ώστε να έχω μία αποτελεσματική μόνωση:  Τα υλικά της μόνωσης δεν πρέπει να αλλοιώνουν το υγρό της δεξαμενής (ειδικά όταν πρόκειται για δεξαμενή πόσιμου νερού, για τις οποίες προτείνονται εύκαμπτα τσιμεντοειδή υλικά).  Πριν τη διαδικασία της μόνωσης, η επιφάνεια της δεξαμενής πρέπει να είναι καθαρή και έπειτα να διαβρέχεται.  Για ακόμα πιο αποτελεσματική μόνωση, συνιστάται η επίστρωση της επιφάνειας με υαλόπλεγμα. (http://www.monoseis-monotica.gr)