Μπσαρί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπσαρί
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπσαρί
34°15′4″N 36°0′44″E
ΧώραΛίβανος
Διοικητική υπαγωγήBsharri District
Υψόμετρο1.500 μέτρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μπσαρί: Προτομή του Λιβανέζου ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν μπροστά στο σπίτι που γεννήθηκε.

Το Μπσαρί (αραβικά: بْشَرِّيْ, αγγλικά: Bsarri ή Bcharre) είναι πόλη του βορείου Λιβάνου, δίπλα στην εκπληκτικής ομορφιάς «Ιερή Κοιλάδα» (Ουάντι Καντίσα, Wadi Qadisha) και σε υψόμετρο 1.950 μέτρων. Είναι παραθεριστικό κέντρο, πολύ κοντά στους περίφημους κέδρους του Λιβάνου στο Δάσος των Κέδρων του Θεού.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την εποχή των Φοινίκων, το Μπσαρί ήταν γνωστό ως «Beit Chari», ενώ κατά τα χρόνια των Σταυροφοριών έφερε το όνομα «Buissera» και ήταν ένα από τα φέουδα της Κομητείας της Τρίπολης. Στο Μπσαρί υπάρχουν τρεις εκκλησίες, από τις οποίες η Εκκλησία του Αγίου Σάβα (Mar Saba) βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Διασώζεται ακόμη μέχρι σήμερα το ταπεινό σπίτι που γεννήθηκε ο Χαλίλ Γκιμπράν, μπροστά στο μικρό προαύλιο του οποίου έχει στηθεί μια ορειχάλκινη προτομή του ποιητή.

Μουσείο Χαλίλ Γκιμπράν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπσαρί είναι η γενέτειρα πόλη του διάσημου Λιβανέζου ποιητή Γκιμπράν Χαλίλ Γκιμπράν (Gibran Khalil Gibran, 1883 – 1931), ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Λίβανο σε ηλικία δώδεκα ετών και να εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου και πέθανε το 1931 σε ηλικία 48 ετών. Το σώμα του μεταφέρθηκε στον Λίβανο στις 22 Αυγούστου 1931 και ενταφιάστηκε σε ένα σκαμμένο βράχο στο ερημητήριο του Αγίου Σαρκίς (Hermitage of Mar Sarkis), στην άκρη της πόλης.

Το Μουσείο Χαλίλ Γκιμπράν βρίσκεται σε ένα αναπαλαιωμένο μοναστήρι Καρμελιτών μοναχών στην άκρη της πόλης, όπου σε μια συνεχόμενη με αυτό αίθουσα είναι και ο τάφος του ποιητή. Ένα επίγραμμα στα αραβικά έξω από τον τάφο του ποιητή αναφέρει: «Είμαι ζωντανός όπως κι εσύ και βρίσκομαι δίπλα σου. Κλείσε τα μάτια σου, κοίτα γύρω σου και θα με δεις μπροστά σου».

Το μουσείο περιέχει πολλά πρωτότυπα χειρόγραφα του Χαλίλ Γκιμπράν, την προσωπική βιβλιοθήκη του και μια εντυπωσιακή συλλογή από εκατοντάδες ζωγραφικούς πίνακες και σχέδιά του, δεδομένου ότι ήταν έξοχος ζωγράφος και γλύπτης, που είχε μαθητεύσει κοντά στον Ογκίστ Ροντέν, κατά την παραμονή του στο Παρίσι το 1909. Μια αίθουσα του μουσείου έχει διαμορφωθεί στο υπνοδωμάτιο του ποιητή, όπου υπάρχουν τρεις τριμμένες κουβέρτες πάνω στο κρεβάτι του, ένας εσταυρωμένος και άλλα προσωπικά αντικείμενά του, που είχαν σταλεί από την Αμερική μετά τον θάνατό του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Blair Kuntz: “Lebanon: An Insider’s Guide”, pp. 266 – 269, Prana Publishers, Beirut, Lebanon, 2000.
  • Ann Jousiffe: “Lebanon”, pp. 173 - 174, Lonely Planet Publications, 1st edition, February 1998.