Μπρίτζιντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπρίτζιντ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΝτάγδα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στην Κελτική μυθολογία, η Μπρίτζιντ (αγγλικά: Brigid‎, από το ιρλανδικό όνομα Brighid και στα παλαιά ιρλανδικά: Brigit: : Μπρίγιντ ή Μπρίιντ) είναι κόρη του Ντάγκντα και σύζυγος του Μπρες των Φομόριαν. Είχε δυο αδερφές επίσης με το όνομα Μπρίγκιντ και θεωρείται κλασική Κελτική Τριαδική θεότητα. Από τον Τούιρεν γέννησε τρεις γιους: τον Κρέιγνε, τον Λούχτα και τον Γκοϊβένου. Θεωρείται ότι επινόησε το μοιρολόι, όταν θρηνούσε το θάνατο του Ρούαδαν, γιου δικού της και του Μπρες, στη Δεύτερη Μάχη της Μόι Τούραχ (Magh Tuiredh).

Θεά της φωτιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπρίτζιντ σχετίζεται με τη φωτιά. Οι τρεις εκφάνσεις της είναι:

  • Η φλόγα της έμπνευσης, σαν προστάτρια της ποίησης
  • Η φωτιά της σπιτικής εστίας, σαν προστάτρια της ίασης και της γονιμότητας
  • Η φωτιά των καμινιών, σαν προστάτρια της σιδηρουργίας και των πολεμικών τεχνών.

Η Μπρίτζιντ είναι η Θεά της Ιερής Φωτιάς του Κίλντερ (ιρλ. Cill Dara) και συχνά θεωρείται η Λευκή Κόρη της τριαδικής θεότητας. Εκχριστιανίστηκε σαν "θετή μητέρα" του Ιησού και ονομάστηκε Αγία Μπριγκίτ, κόρη του Δρυΐδη Ντουγκλ (ιρλ. Dougal).

Λόγω της Φλόγας της Έμπνευσης και της σχέσης της με τα δένδρα βελανιδιάς, θεωρείται προστάτρια των Δρυΐδων.

Λατρεία της Μπρίτζιντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Φεβρουαρίου γινόταν η γιορτή Ίμπολκ (ιρλανδικά: Imbolc), προς τιμήν της Μπρίγκιντ, που αναγγέλλει τον ερχομό της άνοιξης μετά το χειμώνα της Κάλιαχ Βερ (ιρλανδικά: Cailleach Bheur). Το φίδι της Μπρίτζιντ έβγαινε από το λοφίσκο του, όπου βρισκόταν σε χειμερία νάρκη και η συμπεριφορά του καθόριζε τη διάρκεια που απέμενε για το τέλος του χειμώνα. Την περίοδο αυτή, η Μπρίγκιντ ενσαρκώνει τη νύφη, παρθένο ή αγνή κοπέλα και προστατεύει τις ετοιμόγεννες γυναίκες.

Η γιορτή Ίμπολκ είναι την ίδια μέρα με τη γιορτή της Αγίας Μπριγκίτ, ενώ ταυτίζεται με τη γιορτή της Υπαπαντής (Candlemas) και τη Μέρα της Μαρμότας στην Αμερική.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]