Μπουρνόβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°27′N 27°14′E / 38.450°N 27.233°E / 38.450; 27.233

"Μπουρνόβας, Σμύρνη", έτσι όπως τον φαντάστηκε ο Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό σε έναν πίνακα που παρήγγειλε το 1873, και αργότερα αρνήθηκε, ο Τούρκος συλλέκτης Εράμ Μπέι.

Ο Μπουρνόβας, επίσημα Βουρνόβας, Τουρκ. Bornova, η Πρινόβαρις των Βυζαντινών, ήταν εσωτερικό ΒΑ. προάστιο της Σμύρνης. Η ονομασία του προέρχεται από τις Τουρκικές λέξεις burun και ova πού σημαίνουν το άκρο (μύτη) της πεδιάδας. Στο προάστιο αυτό έμεναν οι εύπορες οικογένειες της Σμύρνης αλλά ήταν και η συνοικία των ξένων ιδίως των Άγγλων κατοίκων της πόλης (αγγλική παροικία). Από τον Μπουρνόβα ξεκίνησαν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στη Σμύρνη και ήταν το κέντρο του Αθλητισμού της πόλης. Είχε κατασκευαστεί και στάδιο πριν το 1900 και σε αυτό γίνονταν τα πρώτα χρόνια οι Πανιώνιοι Αγώνες. Επίσης, πριν το 1900 είχε τρεις αθλητικούς συλλόγους: τον Ορφέα, τον Ερμή και τον αγγλικό ΑΟ Μπουρνόβα. Στον Μπουρνόβα υπήρχε και σκάλα (αποβάθρα) μέχρι το 1865. Ο Μπουρνόβας φημιζόταν για τις ωραίες κοπέλες αλλά και τα λουλούδια του. Στις 27 Αυγούστου 1922 ο Μπουρνόβας λεηλατήθηκε από τους τσέτες, ενώ σκοτώθηκαν και πολλοί κάτοικοί του.

Διατηρημένο σπίτι Λεβαντίνων.
Η "Έπαυλη Πάτερσον" στο κέντρο της αστικής ζώνης του Μπουρνόβα σε φωτογραφία που την απεικονίζει στην αρχική της κατάσταση.

Ο Μπουρνόβας έγινε περισσότερος γνωστός στη νεότερη Ελλάδα από το σχετικό λαϊκό τραγούδι «Παποράκι του Μπουρνόβα και καρότσα της στεριάς...» που το είχε πρωτοτραγουδήσει ο Μανώλης Παπαγκίκας και που φέρεται να το τραγουδούσαν Έλληνες λιποτάκτες στρατιώτες το 1922.

Στη νεότερη διασκευή του τραγουδιού (από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο) έχουν απαλειφθεί πολλές αναφορές του πρωτότυπου τραγουδιού, όπως ο τελικός προορισμός, που δεν ήταν « ...στον Περαία να με πας», αλλά «...στη Βραΐλα να με πας», καθώς και αναφορές για χασίς και δερβίσηδες.

Για δε τις όμορφες κοπέλες του Μπουρνόβα χαρακτηριστικό ήταν και το σμυρνέικο τραγούδι που εξελίχθηκε σε νησιώτικο «Όμορφη Μπουρνοβαλιά μου».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βιβλίο Η Σμύρνη του Πανιώνιου Πέτρου Λινάρδου, Έκδοση Οι φίλοι των τεχνών, Νέα Σμύρνη 1998 ISBN 960-86238-0-4
  • Εφημερίδα Καθημερινή, ένθετο «Επτά ημέρες», 3 Μαΐου 1998