Βοαδίκεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μπουντίκα)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βοαδίκεια
Queen Boudica by John Opie.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 33
Ρωμαϊκή Βρετανία
Θάνατος 61 και 60
Συνθήκες θανάτου αυτοκτονία
Εθνικότητα Άισένι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα επαναστάτρια
ηγεμόνας
κυβερνώσα βασίλισσα
Οικογένεια
Σύζυγος Πρασουτάγος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Άγαλμα της Βοαδίκειας

Η Βοαδίκεια (Boudica ή Boudicca ή Boadicea) ήταν βασίλισσα της Κελτικής φυλής της Βρετανίας των Ικένων. Σύζυγος του υποτελή των Ρωμαίων βασιλιά των Ικένων Πρασούταγου, ανέλαβε την εξουσία της φυλής της μετά τον θάνατο του συζύγου της, παρά την επιθυμία του ίδιου να περάσει η εξουσία στις δύο του κόρες και στον αυτοκράτορα της Ρώμης, όταν οι Ρωμαίοι αποφάσισαν να καταργήσουν τον θεσμό του υποτελή βασιλιά και να εγκαταστήσουν μια προβληματική νέα διοίκηση. Οι Ρωμαίοι κατέλαβαν το βασίλειο, μαστίγωσαν την Βοαδίκεια και βίασαν τις κόρες του Πρασούταγου.

Το 60 με 61 μ.Χ. η Βοαδίκεια ηγήθηκε εξέγερσης των Ικένων, που μαζί με τους Τρινοβάντες επαναστάτησαν κατά του Ρωμαίου διοικητή της Βρετανίας Γάιου Σουετώνιου Παυλίνου. Η εξέγερση συνέβη την περίοδο που ο στρατός των Ρωμαίων ετοιμαζόταν να εισβάλει στο νησί Άνγκλεσι από την βορειοδυτική Ουαλία και σύντομα εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας. Οι εξεγερμένοι στράφηκαν κατά της ρωμαϊκής αποικίας και παλαιάς πρωτεύουσας των Τρινοβαντών Καμουλόντουνουμ (σημερινό Κόλτσεστερ), το οποίο και κατέστρεψαν. Στην συνέχεια εκστράτευσε κατά του Λονδίνιουμ (σημερινό Λονδίνο), στο οποίο είχε προλάβει να επιστρέψει ο Σουετόνιος όταν έμαθε τα νέα για την καταστροφή του Καμουλόδουνου, χωρίς όμως να μπορέσει να προστατέψει την πόλη από τις δυνάμεις της Βοαδίκειας. Ο Σουετώνιος κατάφερε τελικά να νικήσει τους εξεγερμένους κατά την μάχη της Οδού Βάτλινγκ. Σύμφωνα με τον Τάκιτο 80.000 Βρετανοί έχασαν την ζωή τους στο πεδίο των μαχών.

Η Βοαδίκεια σύμφωνα με τον Τάκιτο αυτοκτόνησε μετά την ήττα, ενώ σύμφωνα με τον Δίωνα Κάσσιο αρρώστησε και πέθανε. Η φήμη της Βοαδίκειας στη Βρετανία αυξήθηκε την περίοδο της Βικτωριανής εποχής, ενώ σήμερα συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σύμβολα του Ηνωμένου Βασιλείου.