Καμουλόδουνον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Καμουλόδουνον
The Roman Town Wall, Head Street to the Balkerne Gate 3.JPG
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Ηνωμένο Βασίλειο
Διοικητική διαίρεση Κόλτσεστερ
Αρχαιολογικός χώρος των τειχών της πόλης

Καμουλόδουνον[1][2] (λατινικά: Camulodunum, Καμουλόντουνουμ) ονομαζόταν κατά την αρχαιότητα ο οικισμός που βρισκόταν στη θέση της σημερινής πόλης του Κόλτσεστερ στο Έσσεξ της Αγγλίας. Το Καμουλόντουνουμ θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Βρετανίας σύμφωνα με τις ρωμαϊκές πηγές, προϋπάρχοντας ως κελτικός οικισμός πριν τη ρωμαϊκή κατάκτηση του νησιού, οπότε και έγινε η πρώτη ρωμαϊκή πόλη, και τελικά αποικία στρατιωτών που είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους, γνωστή με το όνομα Colonia Claudia Victricensis. Αρχαιολογικά ευρήματα αφήνουν να εννοηθεί πως ο οικισμός υπήρχε ήδη 3.000 χρόνια πριν. Το κέλτικο όνομά του ήταν Καμουλόντουνον, που σημαίνει «το Φρούριο του Κάμουλου» (ο Κάμουλος ήταν θεός των βρετανικών λαών, αντίστοιχος του θεού Άρη).

Η πόλη καταστράφηκε κατά το 60 με 61 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Ικένων και των Τρινοβαντών, υπό την ηγεσία της βασίλισσας των πρώτων, Βοαδίκειας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κλαύδιος Πτολεμαίος, Γεωγραφική Υφήγησις, II.6, ΙΙ.10
  2. Δίων Κάσσιος, Ρωμαϊκή Ιστορία, LX.21

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Camulodunum της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Συντεταγμένες: 51°53′31″N 0°53′53″E / 51.89194°N 0.89806°E / 51.89194; 0.89806