Μπλου Μάουντεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπλου Μάουντεν
Χάρτης
Ύψος2.256 μέτρα
ΟροσειράBlue Mountains
ΉπειροςΒόρεια Αμερική και Αμερική
ΧώρεςΤζαμάικα

Η κορυφή Μπλου Μάουντεν (αγγλ. Blue Mountain Peak) είναι η υψηλότερη κορυφή και βουνό στη νήσο και το κράτος Τζαμάικα και μία από τις υψηλότερες στην Καραϊβική, με υψόμετρο 2.256 μέτρα. Ανήκει στην οροσειρά Μπλου Μάουντενς (δηλαδή «Μπλε Βουνά» ή «Κυανά Όρη») και βρίσκεται στο σύνορο των ενοριών (διοικητικών διαιρέσεων) Πόρτλαντ και Σαιντ Τόμας της ανατολικής Τζαμάικα. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της κορυφής είναι 18°02΄48΄΄ Βόρειο πλάτος και 76°34΄45΄΄ Δυτικό μήκος.

Το βουνό είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Μπλου και Τζων Κρόου Μάουντενς, το οποίο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO[1] το 2015.

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φημισμένος Καφές του Μπλου Μάουντεν παράγεται από μικρές φυτείες πάνω στο βουνό, με τα μικρά «καφεχώρια» Κλάβερτυ Κότατζ και Χάγκλεϋ Γκαπ να είναι τα πλησιέστερα στην κορυφή.

Μερικά από τα είδη φυτών που βρίσκονται στο βουνό είναι ενδημικά σε αυτό, δηλαδή δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Πολλά φυτά στα υψηλότερα μέρη έχουν μικρό μέγεθος, κάτι που οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη.

Ορνιθοπανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψυχαγωγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικότερα τα Μπλου Μάουντενς είναι αγαπημένος προορισμός για οδοιπορία και κατασκήνωση. Η «παραδοσιακή» διαδρομή του Μπλου Μάουντεν είναι η μήκους 11 χιλιομέτρων προς την κορυφή, που έχει υψομετρική διαφορά 910 μέτρα. Οι Τζαμαϊκανοί προτιμούν να φθάνουν στην κορυφή τη στιγμή της ανατολής του ήλιου, οπότε η άνοδος των 3 έως 4 ωρών γίνεται κυρίως στο σκοτάδι. Η ατμόσφαιρα είναι συνήθως πολύ καθαρή το πρωί και κάποιες φορές είναι ορατή η Κούβα πέρα μακριά. Για την ανάβαση χρειάζεται να πληρωθεί ένα ποσό στις αρχές του πάρκου.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Blue and John Crow Mountains, Unesco.org (accessed on 3 October 2019)
  2. Lindsey Kilifin: «A Guide To Hiking The Jamaican Blue Mountains», Theculturetrip.com, 9 February 2017 (accessed on 3 October 2019)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]