Μπισκότα Αμαρέτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπισκότα τύπου Αμαρέτι

Τα μπισκότα Αμαρέτι είναι τύπος μπισκότου επανομαζόμενα σκληρά ή ξηρά, με μοναδικά συστατικά την ζάχαρη, τα αμύγδαλα βερίκοκου και το ασπράδι αυγού. Προέρχονται από την πόλη Σαρόνο και παράγονται από το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής της εταιρείας Δ. Λατζαρόνι & ΤΣ., η οποία εξακολουθεί να κατέχει το λογότυπο "Αμαρέτο ντι Σαρόνο",αν και προέρχεται από αυτό συχνά χρησιμοποιείται γενικά για να αναφερθεί κάθε είδος σκληρού μπισκότου.

Ιστορία και παράδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το μύθο που αναφέρεται από την ίδια την εταιρεία Λατζαρόνι, το 1718 ο Καρδινάλιος του Μιλάνου αποφάσισε να επισκεφθεί το Ιερό της Μπεάτα Βέρτζινε ντεΐ Μιράκολι στο Σαρόνο. Προς τιμήν της επίσκεψης του, ένα νεαρό ζευγάρι ετοίμασε ένα μείγμα με βάση τη ζάχαρη,τα αμύγδαλα βερύκοκου και το ασπράδι.Αυτό φουσκώνοντας στον φούρνο, έδωσε έναυσμα για τα στρογγυλά μπισκότα που ονομάστηκαν Αμαρέτι. Πέρα από το μύθο, ήταν η οικογένεια Λατζαρόνι, η οποία είχε μετακομίσει από το Τέλιο στο Σαρόνο στην αρχή του δέκατου Όγδοου αιώνα, για να γίνει ο σημαιοφόρος αυτής της ζαχαροπλαστικής ειδίκευσεις, αρχικά στο μικρό οικογενειακό εργαστήριο και έπειτα σε βιομηχανικό επίπεδο, χάρη στην ίδρυση του Δ. Λατζαρόνι & ΤΣ., το 1888.

Παράξενα και πολιτιστικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τα μπισκότα είναι διάσημα για το περιτύλιγμα τους,που είναι κατασκευασμένο από ρυζόχαρτο ,το οποίο, το τυλίγουν, το τοποθετούν πάνω σε ένα πιατάκι και το καίνε με έναν αναπτήρα,περιμένοντας να φτερουγίσει σιγά-σιγά προς την κορυφή.Ορισμένοι διασκεδάζοντας το εκφράζουν μια επιθυμία η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν το χαρτί θα αρχίσει να φτερουγίζει.
  • Το 2010, μία κόκκινη συσκευασία Αμαρέτι Ντι Σαρόνο εμφανίζεται σε μια σκηνή στην ταινία φαντασίας ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του θανάτου - Μέρος 1