Μπικ (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπικ
ΕκβολέςΔνείστερος
ΧώραΜολδαβία
Μήκος155 χλμ[1]
Μέση εκροήκυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο

Ο Μπικ ή Μπακ (Bîc ή Bâc, ρωσ. Бык) είναι δεξιός παραπόταμος του Δνείστερου και ο δεύτερος σε μήκος (155 χιλιόμετρα) ποταμός της Μολδαβίας από όσους ρέουν αποκλειστικά σε μολδαβικό έδαφος, μετά τον Ρέουτ.

Ο Μπικ πηγάζει από τα δάση Κόντρι της δυτικής κεντρικής Μολδαβίας και έχει διανοίξει στον άνω ρου του ένα βαθύ φαράγγι στους λόφους των Κόντρι. Η πρωτεύουσα της χωρας, το Κισινάου, είναι κτισμένη στις όχθες του Μπικ. Στην περιοχή του Κισινάου ένα φράγμα στον ποταμό δημιουργεί την τεχνητή λίμνη (ταμιευτήρα) Γκιντιγκίτσι (Ghidighici, από το ομώνυμο χωριό στα δεξιά του ποταμού), γνωστή τοπικά ως «Θάλασσα του Κισινάου», που έχει έκταση περί τα 10 τ.χλμ. και μήκος 5,8 χιλιόμετρα, με επιφάνεια σε υψόμετρο 53 μέτρα περίπου. Μετά εκβάλλει στον Δνείστερο βορείως του Μπεντέρ, σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 46°54΄42΄΄ Βόρειο και μήκος 29°27΄59΄΄ Ανατολικό, αφού 2,5 χιλιόμετρα πριν σχηματίσει τη μικρότερη Λίμνη Σαλάς ή Μπικ.

Η λεκάνη απορροής του Μπικ έχει έκταση 2.150 τ.χλμ., αλλά η μέση ετήσια παροχή του (στο ύψος του Κισινάου) φθάνει μόλις το 1 κυβικό μέτρο ανά δευτερόλεπτο.[2] Πράγματι, το καλοκαίρι ο ποταμός συχνα ξεραίνεται αρκετά ώστε να διακοπεί ο ρους του, μετατρεπόμενος σε μία αλυσίδα από λιμνούλες. Ωστόσο την άνοιξη μετατρέπεται σε πραγματικό ποταμό, με παροχή 220 κυβ. μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Ο Μπικ έχει αρκετά μεγάλη ρύπανση, ώστε το κολύμπι σε αυτόν να μη συνίσταται.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. cim.mediu.gov.md/raport2004/en/tables.htm.
  2. Το λήμμα «Бык» στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, έκδ. 1969-1978 (στη ρωσική)