Ρέουτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρέουτ
Reut river.jpg
Ο ποταμός Ρέουτ στον κάτω ρου του
ΕκβολέςΔνείστερος και Λεκάνη απορροής του Δνείστερου
Χώρες ΛεκάνηςΜολδαβία
Μήκος286 χλμ[1]

Ο Ρέουτ (ρουμ. Răut, ουκρ. και ρωσ. Реут) είναι δεξιός παραπόταμος του Δνείστερου και ο τρίτος σε μήκος (286 χιλιόμετρα) ποταμός της Μολδαβίας (μετά τον Δνείστερο και τον Προύθο).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρέουτ πηγάζει νοτίως της κωμόπολης Ντοντουσένι, σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 48°11΄30΄΄ Βόρειο και μήκος 27°34΄55΄΄ Ανατολικό, και σε υψόμετρο 170 μέτρα περίπου. Ακολουθεί γενικώς κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά και εκβάλλει στον Δνείστερο στην πόλη Ντουμπασάρι, σε υψόμετρο 13 μέτρα. Διασχίζει τις πόλεις Μπάλτσι (δεύτερη μεγαλύτερη της Μολδαβίας), Ορχέι και Φλορέστι, καθώς και την κωμόπολη Μαρκουλέστι.

Η λεκάνη απορροής του Ρέουτ έχει έκταση 7.760 τ.χλμ., αλλά η μέση παροχή του φθάνει μόλις τα 5,7 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.[2] Μέχρι τον 18ο ή τον 19ο αιώνα ο Ρέουτ ήταν γενικώς πλωτός, αλλά σήμερα μπορούν να κινούνται σε αυτόν μόνο μικρές βάρκες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. cim.mediu.gov.md/raport2004/en/tables.htm.
  2. Το λήμμα Реут στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 3ος, έκδ. 1969–1978 (στη ρωσική)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Răut River της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Răut της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).