Μπεσάρα Μπούτρος Αλ Ράι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αυτού Μακαριότητα
Μπεσάρα Μπούτρος Αλ Ράι
Καρδινάλιος, Πατριάρχης Αντιοχείας
Από15 Μαρτίου 2011
ΠροκάτοχοςΝασράλα Μπούτρος Σφέιρ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση25 Φεβρουαρίου 1940
Χιμλαγιά, Λίβανος
ΔόγμαΜαρωνίτης Καθολικός

Ο Μπεσάρα Μπούτρος Αλ-Ράι είναι ο εβδομηκοστός έβδομος Πατριάρχης των Καθολικών Μαρωνιτών. Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1940. Αναρριχήθηκε στον θρόνο της Μαρωνίτικης Εκκλησίας στις 15 Μαρτίου 2011, έπειτα από παραίτηση του προκατόχου του Νασράλα Μπούτρος Σφέιρ τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους. Κατέχει, ακόμη, το αξίωμα του Καρδιναλίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Βίος & Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Χιμλαγιά της Επαρχίας Ματν του Λιβάνου. Φοίτησε στο Collège Notre Dame de Jamhour, ένα ιησουιτικό σχολείο στον Λίβανο. Εντάχθηκε στο τάγμα των Μαριανών Αδελφών Μαρωνιτών Μοναχών στις 31 Ιουλίου 1962 και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 3 Σεπτεμβρίου 1967. Από το 1967-1975 ήταν υπεύθυνος για τις μεταδόσεις του σταθμού του Βατικανού στην Αραβική γλώσσα. Το 1975, έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στον αστικό κώδικα. Επίσης, σπούδασε για 3 χρόνια στο Πανεπιστημίου του Λατερανού της Ρώμης.

Θρησκευτικά Αξιώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χειροτονήθηκε ως βοηθός επίσκοπος του Πατριαρχείου στις 12 Ιουλίου 1986 από τον Πατριάρχη Νασράλα Μπούτρος Σφέιρ και στις 9 Ιουνίου 1990 διορίστηκε επίσκοπος Βύβλου. Το 2003 εκλέχθηκε γραμματέας της συνόδου των Μαρωνιτών Επισκόπων του Πατριαρχείου. Το 2009 διορίσθηκε Πρόεδρος της Λιβανικής Επισκοπικής Επιτροπής για τα ΜΜΕ.

Εκλογή του σε Πατριάρχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 71 του χρόνια, εκλέχθηκε Πατριάρχης των Μαρωνιτών στις 15 Μαρτίου 2011, αφού εισέπραξε τα 2/3 των 39 Επισκοπικών ψήφων και έτσι διαδέχθηκε τον Νασράλα Μπούτρος Σφέιρ. Η θητεία του άρχισε με την Επίσημη Θεία Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου 2011, στην Πατριαρχική έδρα της Μπκέρκε. Όπως και όλοι οι Μαρωνίτες Πατριάρχες έτσι κι εκείνος πήρε το όνομα Boutros (=Πέτρος) προς τιμήν του Αγίου Πέτρου, που πριν πάει στη Ρώμη χειροτονήθηκε επίσκοπος στην Αντιόχεια. Στις 7 Μαρτίου 2012 εντάχθηκε στην σύνοδο των Ανατολικών Καθολικών Εκκλησιών.

Ο Πατριάρχης Μπεσάρα Μπούτρος Αλ-Ράι ανακηρύχθηκε καρδινάλιος από τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ σε μια ειδική τελετή στις 24 Νοεμβρίου 2012.

Συλλογή φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]