Μπαραμπαΐγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπαραμπαΐγκ
(Barabaig)
Γυναίκα της φυλής Μπαραμπαΐγκ (Barabaig), φέρουσα την παραδοσιακή ενδυμασία.
Πληθυσμός 50.000 (εκτίμ.)[1]

Περιοχή Όρος Χάνανγκ (Mount Hanang)
Ονομασίες
Άνθρωπος Μπαραμπαΐγκ (Barabaig)
Μπαραμπαϋιίγκα (Barabayiiga)
Μπαραμπαΰγκα (Barabayga)
Μπαραμπαΐκ (Barabaik)
Μπαρμπαΐγκ (Barbaig)
Άνθρωποι Ουαμπαραμπαΐγκ (Wabarabaig)
Γλώσσα Μπαραμπαϋιίγκα (Barabayiiga)
Συγγενική φυλή Ντατοόγκα (Datooga)
Γκισαμτζάνγκα (Gisamjanga)
Ασμεέγκ (Asmjeeg)
Ροοτιγκαάνγκα (Rootigaanga)
Μπουρααντιίγκα (Buraadiiga)
Μπιαντζιίντα (Bianjiida)

Οι Μπαραμπαΐγκ (Barabaig), είναι μια νομαδική φυλή του λαού των Ντατοόγκα (Datooga),[Σημ. 1] οι οποίοι ζουν στα βόρεια ηφαιστειογενή υψίπεδα, πλησίον του Όρους Χάνανγκ (Mount Hanang) στην Περιφέρεια Μανυάρα (Manyara Region) της Τανζανίας.[1] Ο πληθυσμός τους εκτιμάται ότι αριθμεί περί τα 50.000 άτομα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το 1990, πολλοί Μπαραμπαΐγκ (Barabaig), εκδιώχθηκαν δια της βίας από τις Πεδιάδες Μπασότου (Basotu Plains), προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα καλλιέργειας σιταριού των κυβερνήσεων Καναδά και Τανζανίας.[2]

Κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μπαραμπαΐγκ (Barabaig), ζούνε από το κυνήγι, την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Υπάρχει ένα έθιμο όπου κυνηγούν τους εχθρούς τους μόνο με δόρατα, οι οποίοι είναι: ελέφαντες, λέοντες και άλλα θηρία. Οποιοσδήποτε που το κάνει, θα θεωρείται ως "ghadyirochand" ή ήρωας και θα επιβραβεύεται από δώρα με βοοειδή, γυναίκες και κύρος στην φυλή του.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Datooga όσο και η ονομασία Ntatooga, στα Ελληνικά γράφονται ως «Ντατοόγκα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Ντα-το-ό-γκα» και όχι ως «Ν-τα-το-ό-γκα» (γιατί δεν είναι Ntatooga αλλά Datooga). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 ethnologue.com
  2. George Monbiot, monbiot.com
  3. From "National Geographic July 2004, 'Toe-to-Toe with Tanzania's Elephants'"
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Barabaig people (έκδοση 704398278) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).