Μπανού αλ-Μουνατζίμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Μπανού αλ-Μουνατζίμ, ήσαν Ιρανική οικογένεια Αββασιδών αξιωματούχων η ύπαρξη της οποίας επιβεβαιώνεται, βάση πηγών, στην διάρκεια του 9ου και του 10ου αιώνα. Ισχυρίζονταν πως κατάγονταν από την Δυναστεία των Σασσανιδών, ενώ είχαν στενή συγγένεια με τους Αββασίδες χαλίφηδες μέσω επιγαμιών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Ιμπν αλ-Ναντίμ, οι Μπανού αλ-Μουνατζίμ κατάγονταν από τον Μιχρ-Γκουσνάσπ, υιό του ύστατου Σασσανίδη βασιλέα, Ισδιγέρδη Γ΄ (βασίλευσε μεταξύ 632-651). Η οικογένεια αναφέρεται για πρώτη φορά στην διάρκεια του 9ου αιώνα, όταν ο επώνυμος πρόγονος, Αμπού Μανσούρ αλ-Μουνατζίμ (αρχικώς ονομαζόμενος Αμπάν-Γκουσνάσπ), εργάστηκε στην αυλή του δεύτερου Αββασίδη χαλίφη, αλ-Μανσούρ (βασίλευσε μεταξύ 754-775) ως αστρολόγος (αλ-μουνατζίμ). Ο υιός του, Γιαχιά, εργάστηκε στην αυλή των Αββασιδών κατά την περίοδο βασιλείας του αλ-Μαμούν (βασίλευσε μεταξύ 813-833), ενώ αργότερα μεταστράφηκε από τον Ζωροαστρισμό στο Ισλάμ. Ο Γιαχιά απέκτησε τέσσερις υιούς, τους Αλί, Σαΐντ, Αμπνταλάχ και Χασάν. Όπως ο πατέρας τους, και οι τέσσερεις εργάστηκαν στην αυλή των Αββασιδών. Ο Αλί, μάλιστα, αποτέλεσε φίλο του χαλίφη αλ-Μουταουάκιλ (βασίλευσε μεταξύ 847-861), ενώ ο υιός του, Γιαχιά αποτέλεσε, επίσης, φίλο του αλ-Μούαφακ, de facto αντιβασιλέα για λογαριασμό του αδερφού του, αλ-Μουάταμιντ (βασίλευσε μεταξύ 870-892). Ένας άλλος εκ των υιών του Αλί, ο Χαρούν, επίσης εργάστηκε στην αυλή των Αββασιδών. Ο Χαρούν είχε έναν υιό ο οποίος ονομαζόταν Αλί, ο οποίος υπηρέτησε κατά την περίοδο βασιλείας των Μπουγιδών, όταν οι τελευταίοι κατέστησαν κυρίαρχοι της Βαγδάτης. Αποτελεί το τελευταίο γνωστό μέλος της οικογένειας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Banu al-Munajjim της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).