Μπανούσης Καβατσέλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μπανούσης Καβατσέλος ήταν τουρκαλβανός τοπάρχης που άκμασε ως λήσταρχος κατά των Ελλήνων στο δεύτερο ήμισυ του 18ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν από τη Λιαπουριά. Κλήθηκε με άλλους ομοίους του από τους Τούρκους προκειμένου να καταπνίξει τα Ορλωφικά που είχαν εκδηλωθεί κυρίως στη Πελοπόννησο. Έτσι έφθασε το έτος εκείνο με 200 Λιάπηδες από τη Χιμάρα και εγκαταστάθηκε στη περιοχή της Κορώνης. Από εκεί, αν και τελικά η επανάσταση εκείνη είχε πνιγεί, επί δέκα συνεχή περίπου χρόνια ο Καβατσέλος είχε επιδοθεί σε σειρά λεηλασιών κυρίως σε χωριά της Μεσσηνίας, σκορπώντας τον φόβο και τον τρόμο.

Οι δραστηριότητές του αυτές έγιναν γνωστές στον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Α΄, ο οποίος και διέταξε τον αρχιναύαρχο (μιρί-μιράν) Γκαζί Χασάν Πασά να σπεύσει και να τον συλλάβει, καθώς και άλλους ομοίους αλβανούς λήσταρχους. Πράγματι ο Γκαζί Χασάν Πασάς αποκαλούμενος τότε από τους Έλληνες «Χασάν Πασάς Μουστάκας» αποβιβάστηκε στη Μεσσηνία με αρκετό ασκέρι (1779) όπου και αμέσως απέκλεισε όλα τα περάσματα των ορίων της Μεσσηνίας ξεκινώντας τμηματικά μια γενική εκκαθάριση κατά των λήσταρχων Αλβανών.

Ο Μπανούσης Καβατσέλος ακολουθούμενος από λίγους συντρόφους του στη προσπάθειά του να διαφύγει στην Αρκαδία βρέθηκε αντιμέτωπος με τουρκικό απόσπασμα στα μεσσηνιακά όρια όπου πολεμώντας όμως με γενναιότητα τελικά έπεσε μαχόμενος, καθώς και όλοι οι σύντροφοί του. Μετά δε την γενική εκκαθάριση ο Γκαζί Χασάν Πασάς αφού παρέμεινε επί τετράμηνο στη Πελοπόννησο, (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα), επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, απ΄ όπου και ανέλαβε άλλες αποστολές.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΙΓ΄, σελ.425.