Μπαλόνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τα μπαλόνια χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιστάσεις, π.χ. για γενέθλια ή διακοπές
Τα μπαλόνια χρησιμοποιούνται συχνά ως διακόσμηση για πάρτυ

To μπαλόνι είναι ένα δοχείο, με εύκαμπτα και συνήθως ελαστικά τοιχώματα, με ικανότητα να φιλοξενεί αέρια, όπως ήλιο, υδρογόνο, νιτρώδες οξύ, οξυγόνο, αέρα κλπ, με τα οποία το «φουσκώνουμε». Τα σύγχρονα μπαλόνια κατασκευάζονται από υλικά όπως λάστιχο, λάτεξ, πολυχλωροπροπένιο, ή ύφασμα νάιλον, ενώ τα πρώτα μπαλόνια κατασκευάζονταν από αποξηραμένη κύστη ζώου, όπως η ουροδόχος κύστη του γουρουνιού[1]. Κάποια μπαλόνια χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται για πρακτικούς σκοπούς, όπως η μετεωρολογία, η ιατρική, η στρατιωτική άμυνα, ή οι μεταφορές.

Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπαλόνι έχει την ιδιότητα να καταλαμβάνει μεγάλο όγκο με μικρή συνολική μάζα, καθώς ο κύριος όγκος του απαρτίζεται από το αέριο το οποίο περιέχει, και έτσι εμφανίζει χαμηλή πυκνότητα ενώ ταυτόχρονα διατηρεί σταθερό σχεδόν σχήμα. Οι ιδιότητές του αυτές είναι ιδιαίτερες και του δίνουν ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Το σύνηθες ελαστικό μπαλόνι έχει επίσης την ιδιότητα να αποκτά με την τριβή, πχ με μάλλινο ύφασμα, στατικό ηλεκτρισμό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εφευρέτης του κοινού μπαλονιού ήταν ο Μάικλ Φαραντέι, το 1824, που τα χρησιμοποίησε σε πειράματα με αέρια.[2]

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διακόσμηση με μπαλόνια σε κοινωνικές εκδηλώσεις είναι νέα σχετικά ιδέα. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 από την Αμερική[εκκρεμεί παραπομπή] και από τότε συνεχώς κερδίζει έδαφος. Επίσης τα μπαλόνια χρησιμεύουν σε αθλήματα όπως σκοποβολή, ποδόσφαιρο ή μπάσκετ για εξάσκηση.

Τα μπαλόνια σκάνε εύκολα όταν κάποιος τα τρυπήσει, τα πατήσει ή καθίσει επάνω τους, γι' αυτό και έχουν γίνει αντικείμενο διασκέδασης και παιχνιδίσματος σε εκδηλώσεις, καθώς προκαλούν σημαντικό κρότο που τουλάχιστο ξαφνιάζει και ενδεχομένως ενοχλεί.

Επικινδυνότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε περίπτωση που ένα μπαλόνι σκάσει ενώ φουσκώνεται με το στόμα από κάποιον, που εκείνη τη στιγμή εισπνέει για να το φουσκώσει κι άλλο, ενδέχεται να του φράξει τις αεροφόρες οδούς.[εκκρεμεί παραπομπή]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. History of Balloons at Helium UK
  2. Swain, Heather (2010) These Toys: 101 Clever Creations Using Everyday Items Penguin, 2010