Μπαλόνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τα μπαλόνια χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιστάσεις, π.χ. για γενέθλια ή διακοπές
Τα μπαλόνια χρησιμοποιούνται συχνά ως διακόσμηση για πάρτυ

To μπαλόνι είναι ένα δοχείο, με εύκαμπτα και συνήθως ελαστικά τοιχώματα, με ικανότητα να φιλοξενεί αέρια, όπως ήλιο, υδρογόνο, νιτρώδες οξύ, οξυγόνο, αέρα κλπ, με τα οποία το «φουσκώνουμε». Τα σύγχρονα μπαλόνια κατασκευάζονται από υλικά όπως λάστιχο, λάτεξ, πολυχλωροπροπένιο, ή ύφασμα νάιλον, ενώ τα πρώτα μπαλόνια κατασκευάζονταν από αποξηραμένη κύστη ζώου, όπως η ουροδόχος κύστη του γουρουνιού[1]. Κάποια μπαλόνια χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται για πρακτικούς σκοπούς, όπως η μετεωρολογία, η ιατρική, η στρατιωτική άμυνα, ή οι μεταφορές.

Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπαλόνι έχει την ιδιότητα να καταλαμβάνει μεγάλο όγκο με μικρή συνολική μάζα, καθώς ο κύριος όγκος του απαρτίζεται από το αέριο το οποίο περιέχει, και έτσι εμφανίζει χαμηλή πυκνότητα ενώ ταυτόχρονα διατηρεί σταθερό σχεδόν σχήμα. Οι ιδιότητές του αυτές είναι ιδιαίτερες και του δίνουν ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Το σύνηθες ελαστικό μπαλόνι έχει επίσης την ιδιότητα να αποκτά με την τριβή, πχ με μάλλινο ύφασμα, στατικό ηλεκτρισμό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εφευρέτης του κοινού μπαλονιού ήταν ο Μάικλ Φαραντέι, το 1824, που τα χρησιμοποίησε σε πειράματα με αέρια [2].

Κύρια πηγή κατασκευής είναι το Μεξικό, η Κίνα , η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.Εκεί υπάρχει η κατάλληλη δασική μορφολογία και τα ανάλογα είδη δέντρων όπου παράγεται το καουτσούκ και το ειδικό ρετσίνι που χρειάζεται.Το 1824 ο Φαραντέι ανακάλυψε την ελαστικότητα στο μπαλόνι καθώς επιχειρούσε ενα πείραμα με υδρογόνο .

Τα πρώτα μπαλόνια καουτσούκ έγιναν από τον καθηγητή Μάικλ Φαραντέι το 1824 για χρήση σε πειράματα του με υδρογόνο στο Βασιλικό Ίδρυμα στο Λονδίνο . Το καουτσούκ είναι εξαιρετικά ελαστική » , έγραψε στην Τριμηνιαία Εφημερίδα της Επιστήμης του ίδιου έτους. ` Τσάντες από αυτό ... έχουν επεκταθεί από την κατοχή αέρα εξαναγκάζονται σε αυτούς , μέχρι το καουτσούκ ήταν αρκετά διαφανής , και όταν επεκταθεί με υδρογόνο ήταν τόσο ελαφρύ ώστε να σχηματίζουν μπαλόνια με σημαντική ανοδική δύναμη .... « Faraday που του μπαλόνια με την κοπή γύρω από δύο φύλλα από καουτσούκ που μαζί και πιέζοντας τις άκρες μαζί . Η κολλώδης καουτσούκ συγκολλούνται αυτομάτως , και το εσωτερικό του μπαλονιού τρίβεται με αλεύρι , προκειμένου να αποφευχθεί η ένωση μαζί δύο επιφάνειες.[3] O Thomas Hancok εισήγαγε το μπαλόνι στήν αγορά ως μέσο διασκέδασης , δηαδή ως παιχνίδι. Το 1847 ο JG Ingram στο Λονδίνο το προώθησε ακόμη πιο πολύ στήν αγορά με την πολυμορφία που του έδωσε.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διακόσμηση με μπαλόνια σε κοινωνικές εκδηλώσεις είναι νέα σχετικά ιδέα. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 από την Αμερική [2] και από τότε συνεχώς κερδίζει έδαφος. Επίσης τα μπαλόνια χρησιμεύουν για εξάσκηση, σε αθλήματα όπως σκοποβολή, ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.

Τα μπαλόνια σκάνε εύκολα όταν κάποιος τα τρυπήσει, τα πατήσει ή καθίσει επάνω τους, γι' αυτό και έχουν γίνει αντικείμενο διασκέδασης και παιχνιδίσματος σε εκδηλώσεις, καθώς προκαλούν σημαντικό κρότο που τουλάχιστο ξαφνιάζει και ενδεχομένως ενοχλεί.

Επικινδυνότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε περίπτωση που ένα μπαλόνι σκάσει ενώ φουσκώνεται με το στόμα από κάποιον, που εκείνη τη στιγμή εισπνέει για να το φουσκώσει κι άλλο, ενδέχεται να του φράξει τις αεροφόρες οδούς.

Υλικά δημιουργίας των μπαλονιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μπαλόνια κατασκευάζονται απο φυσικά υλικά όπως το καουτσούκ απο διάφορα δέντρα σε περιοχές κυρίως του Αμαζονίου και το πολυχλωροπρένιο .Κάποιες φορές συναντούμε μπαλόνια απο ναύλον ειδικά πιο παλιάς τεχνολογίας.

Ιστορία προέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρήση τους ανάγεται στο 1912 με μια διαφορετική μορφή βέβαια , τα χρησιμοποιούσαν για να οριοθετήσουν κάποιες περιοχές μεταξύ τους , κάτοικοι του Μεξικό καθώς επίσης και οι αλιείς σαν σημαδούρα που έσερναν με τις βάρκες για να γίνονται ορατοί απο άλλους που βρίσκονταν στη θάλασσα. Κυρίως χρησιμοποιούσαν χρωματιστά μπαλόνια.

Λοιπά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν και τα μπαλόνια που κατασκευάζονται από αλουμίνιο (foil) και η αγορά τους είναι λίγο πιο δαπανηρή αλλά έχουν ως χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Η αγορά στήν Ελλάδα σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η αγορά μπαλονιών είναι σε μια καλή πορεία, αν και δεν υπάρχει καμία μονάδα κατασκευής μπαλονιών.

Χρώματα , σχέδια , περιεκτικότητα σε αέρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μπαλόνια παράγονται σε ποικιλοχρωμία και σε διάφορες διαστάσεις και σχήματα. Δέχονται αέρα, ήλιο και άζωτο.

Μπαλόνια και λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπαλόνι latex

Άπειρα λογοτεχνικά έργα , πεζά και ποιήματα έχουν γραφεί με τίτλο το μπαλόνι , η ως ιστορία ένα παιδί και το μπαλόνι του.

Η χώρα των μπαλονιών[4] είναι ένα αντιπροσπευτικό μυθιστόρημα όπου παρομοιάζει τη σκέψη που πετάει ελεύθερη σαν το μπαλόνι με το ήλιο που ξεφεύγει απο τα χέρια ενός παιδιού και πετάει ψηλά.Οι χρωματισμοί και οι ιριδισμοί που χαρίζει το μπαλόνι όταν αφήνεται στόν ουρανό , μαγεύουν μικρούς και μεγάλους .Τα μπαλόνια πάντα θα συναρπάζουν λόγω όγκου και χρωμάτων.

Μπαλόνια και πολλαπλές χρήσεις.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μπαλόνια θα τα συναντήσουμε σε στολισμούς εκδηλώσεων κατά κύριο λόγο. Μετά χρησιμοποιούνται σε μετεωρολογικούς σταθμούς, σαν ραντάρ σε στρατιωτικές βάσεις και σαν σημαδούρες σε ναυτικές δράσεις.Βέβαια . άλλη είναι η υφή το μπαλονιού ανάλογα τη χρήση του.Δηλαδή υπάρχουν μπαλόνια με μαλακό ιστό και μπαλόνια με πολύ παχύ επίστρωμα για να μην σκάνε εύκολα.


Άλλη μια χρήση των μπαλονιών από τρομακτικούς κλόουν που προσπαθούν να αποπλανήσουν αθώα παιδάκια. Σε μια πιο πρόσφατη ταίνια του ΙΤ και ΙΤ 2.

In 1960, seven pre-teen outcasts fight an evil demon who poses as a child-killing clown. Thirty years later, they reunite to stop the demon once and for all when it returns to their hometown.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. History of Balloons at Helium UK
  2. 2,0 2,1 Swain, Heather (6 Ιουλίου 2010). Make These Toys: 101 Clever Creations Using Everyday Items. Penguin. ISBN 9781101188736. 
  3. «rubekballoons». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2017. 
  4. «Η χώρα των μπαλονιών». Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=410336. Ανακτήθηκε στις 2017-02-01. 

5. Η ταινία του ΙΤ με το μπαλόνι στο imdb. https://www.imdb.com/list/ls068942681/