Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπίσβο Σαχίττο Κέντρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπίσβο Σαχίττο Κέντρο
ΦράσηΘέλουμε φωτισμένους ανθρώπους (আলোকিত মানুষ চাই, "Alokito manush chai")
Ίδρυση1978[1]
ΤύποςΕγγεγραμμένο ίδρυμα κοινής ωφελείας
ΈδραΜπανγκλαντές
Επίσημες γλώσσεςΒεγγαλικά
Σημαντικά πρόσωπαΑμπντάλα Αμπού Σαΐντ
ΙστότοποςΕπίσημο κέντρο
Είσοδος στο κτίριο του Μπισβοσαχίττο Κέντρο στη Ντάκα

Το Μπίσβο Σαχίττο Κέντρο (BSK) (βεγγαλικά: বিশ্ব সাহিত্য কেন্দ্র‎‎, σημαίνει "Κέντρο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας"), είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στο Μπαγκλαντές για την προώθηση των συνηθειών ανάγνωσης, τη διαφώτιση και προοδευτικές ιδέες ανάμεσα στους μαθητές και το ευρύ κοινό. Γενικά γνωστό ως Βιβλιοθήκη Μπραμμαμάν (κινητή βιβλιοθήκη), το ίδρυμα αυτό ιδρύθηκε από το διάσημο συγγραφέα, τηλεοπτικό παρουσιαστή, οργανωτή και ακτιβιστή Αμπντάλα Αμπού Σαΐντ. Ο Σαΐντ έλαβε το 97ο Βραβείο Ραμόν Μαγκσαϊσάι στην Δημοσιογραφία, Λογοτεχνία και Τέχνες Δημιουργικής για "... την καλλιέργεια της νεολαίας του Μπαγκλαντές και την αγάπη για τη λογοτεχνία και τις ανθρώπινες αξίες μέσα από την έκθεση στα μεγάλα βιβλία της Βεγγάλης και τον κόσμο" – η οποία ήταν μια αναγνώριση της συνεισφοράς της βιβλιοθήκης.

Το Μπίσβο Σαχίττο Κέντρο προσφέρει μαθήματα για την παγκόσμια βιβλιογραφία σε ανώτερους δευτεροβάθμιους φοιτητές και επίσης παρέχει κάθε βιβλίο για αυτά τα μαθήματα. Για το δημοτικό και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί ένα εθνικό πρόγραμμα ανάγνωσης και παρέχει βιβλία για τους μαθητές. Το 2007, είχε 500 σχολεία υπό αυτό το πρόγραμμα, και πάνω από 100.000 ενεργούς μαθητές-μελη.

Εκτός από αυτά τα προγράμματα, το Μπίσβο Σαχίττο Κέντρο διατηρεί ενεργά βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα. Είναι πρωτοπόρος στην ιδέα της κινητής βιβλιοθήκης στο Μπαγκλαντές, το οποίο μεταφέρει βιβλία γύρω από τη χώρα. Δεδομένου ότι τα βιβλία είναι ακριβά και οι βιβλιοθήκες δεν είναι διαθέσιμες σε όλες τις περιοχές, οι κινητές βιβλιοθήκες γίνονται όλο και πιο πολύ δημοφιλείς. Το Μπίσβο Σαχίττο Κέντρο οργανώνει επίσης αναγνωστικά φόρουμ και συζητήσεις, τα οποία είναι ανοιχτά σε όλους όσους ενδιαφέρονται. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ανοιχτές σε νέες ιδέες και ενθαρρύνουν στοχαστικές λογικές συζητήσεις. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες το Μπίσβο Σαχίττο Κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί με ένα σύνθημα που λέει "Θέλουμε φωτισμένους ανθρώπους".

Οι δραστηριότητες του ιδρύματος βασίζονται κυρίως στο Μπαγκλαντές. Έχει επίσης ένα γραφείο στη Νέα Υόρκη.

  • 2008: Μετάλλιο Γιαν Αμός Κομένιους της UNESCO.[2]
  1. Quayes, Mohammed Mijarul (2012). «Bishwo Shahitto Kendro». Στο: Islam, Sirajul· Jamal, Ahmed A. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh. 
  2. «Unesco award for Bishwo Shahitto Kendro». The Daily Star. 27 September 2008. http://www.thedailystar.net/news-detail-56679. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]