Μπάλισανον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάλισανον

Σφραγίδα

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπάλισανον
54°30′5″N 8°12′6″W
ΧώραΔημοκρατία της Ιρλανδίας
Διοικητική υπαγωγήΚομητεία Ντονεγκάλ
Υψόμετρο61 μέτρα
Τηλ. κωδ.71
Ζώνη ώραςUTC±00:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Μπάλισανον (το οποίο σημαινει «το στόμιο του Σεάνακ») είναι πόλη της κομητείας Ντόνγκαλ, της Ιρλανδίας.

Με πληθισμό 2.299 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή το 2016) είναι σημαντική κωμόπολη της περιοχής. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι του βορείου άκρου του αυτοκινητοδρόμου Ν3 (ο οποίος ξεκινά από το Δουβλίνο) και του Ν15 (ο οποίος διασχίζει τον ποταμό Έρνε. Ιδρυμένη το 1613 , αποτελεί μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ιρλανδίας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πόλης σημαίνει "το στόμιο του περάσματος του Σέανακ",[1] από την ονομασία ενός πολεμιστή του πέμπτου αιώνα μ.Χ. που σκοτώθηκε εκεί, στο στόμιο του ποταμού Έρνε. Λίγο δυτικά της πόλης ο Έρνε πλατύνεται. Η βόρεια όχθη του ποταμού ανεβαίνει γρήγορα μακριά ανά την όχθη του ποταμού ενώ η νότια όχθη είναι επίπεδη με ένα μικρό λόφο που τρέχει παράλληλα με τον ποταμό. Χάρη στην ειδυλλιακή θέση του το Μπαλισάνον προσφέρει πανοραμικές θέες στους ποταμούς, λίμνες και βουνά της περιοχής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Béal Átha Seanaidh/Ballyshannon». Placenames Database of Ireland. Government of Ireland – Department of Arts, Heritage and the Gaeltacht and Dublin City University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ballyshannon στο Wikimedia Commons