Μούλιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Μούλιος είναι γνωστά τα παρακάτω 4 πρόσωπα, όλα από τα ομηρικά έπη:

  1. Ο Επειός σύζυγος της Αγαμήδης (ή Περιμήδης), της μεγαλύτερης κόρης του βασιλιά Αυγεία. Ο Μούλιος αυτός σκοτώθηκε από τον Νέστορα κατά τη μάχη Πυλίων και Επειών, και αναφέρεται στην Ιλιάδα (ραψωδία Λ, στίχος 739, μέσα στη διήγηση του Νέστορα). Ο Νέστορας πήρε τα άλογα του Μουλίου μετά τον θάνατό του.
  2. Τρώας πολεμιστής που πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, στον οποίο και σκοτώθηκε από τον Πάτροκλο μαζί με άλλους 8 Τρώες, την ημέρα του θανάτου του Πατρόκλου (Ιλιάδα, Π 696).
  3. Και άλλος Τρώας πολεμιστής του Τρωικού Πολέμου, που σκοτώθηκε από τον Αχιλλέα: «και ο Αχιλλεύς τον Μούλιον λογχίζει / στ' αυτί και μέσ' απ' τ' άλλο αυτί ξεβγήκε η χάλκιν' άκρη» (Ιλιάδα, Υ 472-473, μετάφραση Ι. Πολυλά).
  4. Κήρυκας και υπηρέτης του Αμφινόμου, κατογόμενος από το Δουλίχιο. Αυτός ο Μούλιος αναφέρεται στην Οδύσσεια (σ 423), όπου παρουσιάζεται σε ρόλο οινοχόου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την έκτη γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 583