Μοχάμεντ Μοχάμουντ Γκουλέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοχάμουντ Μοχάμετ Γκακμοντέρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1954
Χόμπιο
Χώρα πολιτογράφησηςΣομαλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδέςμεντρεσές
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός

Ο Δρ Μοχάμετ Σιέχ Μοχάμουντ Γκουλέντ (Γκακμαντέρ) (Dr Mohamed Shiekh Mohamud Guled (Gacmadheere), στα σομαλικά Maxamed Maxamuud Guuleed [Gacmadheere], στα αραβικά: محمد محموغعمدار ) είναι πολιτικός από τη Σομαλία, που διορίστηκε πρωθυπουργός το 2008 αλλά παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά το διορισμό του. Εκτός από τα σομαλικά, ομιλεί αραβικά, ιταλικά, ρουμανικά και αγγλικά. Μεταξύ άλλων χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην επαρχία Όμπια το 1954 και έχει το προσωνύμιο "μακρυχέρης" ή "Gacmadheere". Παρακολούθησε ισλαμικά σχολεία και ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη του εκπαίδευση στο Μουντούγκ και τη δευτεροβάθμια στη Συρία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ιράκ και στη Ρουμανία, όπου πήρε μπάτσελορ, μάστερ και διδακτορικούς τίτλους στις Οικονομικές Επιστήμες και στη Γεωργία. Προτού ασχοληθεί με την πολιτική ήταν έμπορος. Έκανε πολιτικές και κοινωνιολογικές σπουδές. Στη δεκαετία του 1980 φυλακίστηκε από το στρατιωτικό καθεστώς εξαιτίας της αντιδικτατορικής του δράσης. Δραστηριοποιήθηκε σε πολλές ομάδες για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων και καταδίκασε τη βία των ενόπλων φατριών. Αρχικά χρημάτισε υπουργός Δημοσίων Έργων και Οικιστικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια (Φεβρουάριος 2007) υπουργός Εσωτερικών.[1]. Θήτευσε στην προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το 2000 ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Τζιμπουτί για την εκλογή προέδρου στη Σομαλία. Σε αυτές ηττήθηκε από τον Αμπντικασίμ Σαλάτ Χασάν.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2007 κατηγόρησε τα μέλη της Ισλαμικής Ένωσης Δικαστηρίων για τρομοκρατικές επιθέσεις, στις οποίες οφειλόταν η αστάθεια στη χώρα του, όπως είχε τονίσει ο ίδιος. Το εν λόγω ισλαμικό κίνημα αυτοανακηρύχθηκε Λαϊκό Αντιστασιακό Κίνημα (PRM). Ο Γκαμοντέρ ανακοίνωσε ότι είχαν δημιουργηθεί σημεία ελέγχου από τις σομαλικές και τις αιθιοπικές δυνάμεις για να ερευνήσουν για ισλαμιστές. [2]

Διορισμός στην πρωθυπουργία και παραίτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Δεκεμβρίου 2008 ο πρόεδρος της χώρας του τον διόρισε νέο πρωθυπουργό, στη θέση του καθαιρεθέντος Νουρ Χασάν Χουσεΐν, παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο, την προηγούμενη ημέρα, είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός παραιτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 2008, λέγοντας ότι δεν ήθελε να θεωρηθεί εμπόδιο στην ειρηνευτική πορεία. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Somalia: PM reshuffles cabinet». SomaliSpot. 2007-02-07. http://www.somalispot.com/. Ανακτήθηκε στις 2007-02-10. 
  2. «Somali minister blames the ousted Islamists for the violence in the capital». Shabelle Media Network. 2007-02-15. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-09-27. https://archive.today/20070927200553/http://shabelle.net/news/ne2326.htm. Ανακτήθηκε στις 2007-02-15. 
  3. Καθημερινή[νεκρός σύνδεσμος], Παραιτήθηκε ο πρόσφατα διορισθείς πρωθυπουργός της Σομαλίας, 24 Δεκεμβρίου 2008.