Μουσική στην Αρχαία Αίγυπτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αιγύπτια παίζει άρπα.

Οι Αιγύπτιοι, έχουν αρχαία μουσική παράδοση και αριθμό αξιόλογων μουσικών οργάνων. Ό,τι αφορά στη μουσική της αρχαίας Αιγύπτου έχει ανακαλυφθεί από απεικονίσεις. Για παράδειγμα, πλάκα από σχιστόλιθο που χρονολογήθηκε το 3.500 π.Χ. δείχνει χορεύτριες που ενώ χόρευαν, έπαιζαν φλάουτο. Γενικότερα στις απεικονίσεις σχετικά με τη μουσική και το τραγούδι των Αιγυπτίων συναντάμε το φλάουτο και την άρπα. Τη μουσική τη χρησιμοποιούσαν στους ναούς και στο παλάτι, αλλά και στη καθημερινή ζωή. Η μουσική αυτής της περιόδου είναι φτιαγμένη από ημιτόνια. Από παραστάσεις διακρίνεται η «χειρονομία» (είδος μουσικής διεύθυνσης). Αυτό το είδος διεύθυνσης χαρακτηρίζεται από μελωδική κίνηση, κάτι που δείχνει την ύπαρξη της ορχήστρας στους αρχαίους Αιγύπτιους.

Όργανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα βασικά όργανα των Αιγυπτίων είναι η λύρα και η κιθάρα (αργότερα περνούν στους Έλληνες). Τη μουσική τους οι Αιγύπτιοι εμπλουτίζουν και με άλλα όργανα από την Ανατολή όπως: αυλούς, λαούτο, τρομπέτα, σείστρο. Από τα αρχαιότερά τους όργανα είναι και το τεμπούνι (είδος άρπας και εθνικό όργανό τους). Από πνευστά έχουν το μεμ (μακρύς αυλός) και το σέμπι (πλαγίαυλος). Ως κρουστά υπάρχουν τα κρόταλα και τα τύμπανα (από σκασμένους κορμούς δέντρων, όπου τοποθετούσαν τεντωνμένα δέρματα).

Άλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στοιχεία της μουσικής των Αιγυπτίων μεταφυτεύτηκαν στη Μινωική Κρήτη, στις Μυκήνες, στην Κυκλαδική Ελλάδα, αλλά και στους Ετρούσκους. Πιθανόν ο Πυθαγόρας να επηρεάστηκε από τους Αιγυπτίους για να αναπτύξει τη μουσική του θεωρία.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μαίρη Δρακάτου - Τ. Καλαντζοπούλου 2004, Η μουσική και η ιστορία της, Νικολαΐδης Μ. - Edition Orpheus, Αθήνα ISBN 960-7266-47-1