Μοντέρ Γκορόμπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στενή επάνω άποψη του Μοντέρ Γκορόμπ

Το Μοντέρ Γκορόμπ ή Η Περηφάνια Μας είναι γλυπτό που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της Βεγγαλικής Ακαδημίας στη Ντάκα του Μπαγκλαντές. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Βεγγαλικού Γλωσσικού Κινήματος το 1952, όταν διαδηλωτές που ζητούσαν την καθιέρωση της βεγγαλικής ως κρατική γλώσσα στο Ντομίνιον του Πακιστάν σφαγιάστηκαν από τη Πακιστανική Αστυνομία.[1]

Εγκαίνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φαχρουντίν Αχμέτ, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης, εγκαινίασε το μνημείο την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου του 2007, κατά το άνοιγμα της Έκθεσης βιβλίου Εκουσέι.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πέντε προτομές των Αμπντούς Σαλάμ, Ραφίκ Ούντιν Αχμέντ, Αμπντούλ Τζαμπάρ, Σοφιούρ Ραχμάν και Αμπούλ Μπαρκάτ. Αυτά βρίσκονται πάνω σε μια βάση. Στο πίσω μέρος, υπάρχει ένας μακρύς τοίχος. Υπάρχουν τρία βήματα προς το πάνω μέρος του τοίχου. Οι δύο πλευρές του τοίχου και άλλα μέρη φτιαγμένα από τούβλα έχουν διακοσμηθεί με φωτογραφίες του γλωσσικού κινήματος του 1952.

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έξοδα για την κατασκευή του γλυπτού ήταν 1.3 εκατομμύρια τάκα (~20.000 ευρώ). Η GrameenPhone, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ανήκει στον όμιλο Γκραμίν, έδωσε 1 εκατ. τάκα ως χορηγία και τα υπόλοιπα χρήματα προήλθαν από πόρους της Βεγγαλικής Ακαδημίας.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Language Movement». banglapedia.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2018.