Έκθεση Βιβλίου Εκουσέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Έκθεση Βιβλίου Εκουσέι ή Αμάρ Εκουσέ Γκράνθα Μελά (βεγγαλικά: অমর একুশে গ্রন্থ মেলা, Amar Ekushe Grantha Melā, Έκθεση Βιβλίου των Αθανάτων της 21ης [Φεβρουαρίου] βεγγαλική προφορά: ɔmɔr ekuʃe grɔnt̪ʰɔ mæla), γνωστό ως Εκουσέι Μπόι Μελά (βεγγαλικά: একুশে বই মেলা, βεγγαλική προφορά: ekuʃe bɔi mæla) είναι εθνική έκθεση βιβλίου στο Μπαγκλαντές. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Βεγγαλική Ακαδημία και πραγματοποιείται για ολόκληρο το μήνα του Φεβρουάριου στη Ντάκα. Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στους μάρτυρες, που πέθαναν στις 21 Φεβρουαρίου 1952, σε μια διαδήλωση με αίτημα την καθιέρωση των Βεγγαλικών ως μία από τις κρατικές γλώσσες του πρώην Ανατολικού Πακιστάν.

Το κατάστημα του οίκου Μουκταντάρα στην Έκθεση Βιβλίου Εκουσέι

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκθεση βιβλίου Εκουσέι όπως φαίνεται από αέρος το 2011
Αφίσα για την Έκθεση Βιβλίου Εκουσέι το 2016.

Ο εκδοτικός οίκος Μουκτοντάρα ξεκίνησε σε ένα μικρό κτίριο μπροστά από την Βεγγαλική Ακαδημία στις 21 Φεβρουαρίου 1972,[1] την ημέρα Σαχίντ, αργότερα γνωστή ως Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας. Ο Τσιταραντζάν Σάχα της Μουκτοντάρα πήρε την πρωτοβουλία.[2] Αργότερα, άλλοι εκδότες βιβλίων εντάχθηκαν ανεπίσημα. Σταδιακά έγινε επίσημη και η πιο δημοφιλής έκθεση βιβλίου του Μπαγκλαντές.

Η Βεγγαλική Ακαδημία ανέλαβε την οργάνωση της έκθεσης το 1978. Το 1984 πήρε το όνομά το όνομα Έκθεση Βιβλίου Αμάρ Εκουσέι.[3] Συγκεκριμένα, στην δεκαετία του 1990, ξεκίνησε μια άλλη εθνική έκθεση βιβλίου, που ονομάζεται Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Ντάκα. Αυτή η έκθεση βιβλίου οργανώνεται από την κυβέρνηση κάθε Φεβρουάριο κάθε χρόνο.

Το Μπόι Μελά ξεκίνησε απλώς ως μια έκθεση βιβλίου, η οποία εξελίχθηκε σε εθνικό πολιτιστικό φεστιβάλ που αντανακλά το πολιτιστικό πνεύμα του σύγχρονου Βεγγαλικού έθνους. Εκτός από τις πωλήσεις βιβλίων, η Βεγγαλική Ακαδημία οργανώνει λογοτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε μέρα. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για να αγοράσουν βιβλία και να περνούν το χρόνο τους στην παρέα των βιβλίων και των συγγραφέων τους με πατριωτικό ζήλο. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Οι εκδότες του Μπαγκλαντές κάνουν ετήσια προετοιμασία για να δημοσιεύσουν ένα τεράστιο αριθμό βιβλίων κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα. Το κέρδος δεν είναι το αντάλλαγμα.

Το 2008, στήθηκαν 362 πάγκοι βιβλίων από εκδότες, πωλητές βιβλίων και άλλες τέτοιες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βεγγαλικής Ακαδημίας και του Ινστιτούτου Ναζρούλ.[4] Ο χώρος διεξαγωγής του φεστιβάλ βιβλίου και εξωτερικά είναι διακοσμημένο με αφίσες, γιρλάντες και πλακάτ, σύμφωνα με το πνεύμα του Αμάρ Εκουσέι. Ο χώρος της έκθεσης είναι απαλλαγμένος από το κάπνισμα και το πολυαιθυλένιο. Είναι η πολιτιστική επανένωση του Μπαγκλαντές, όπου σχεδόν κάθε άτομο πυο σχετίζεται με τη συγγραφή έρχεται εδώ. Προσελκυόμενη από την μειωμένη τιμή (25%), καταφθάνουν πολλοί αναγνώστες. Δεδομένης της σημασίας που έχει, γενικά, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εγκαινιάζει την έκθεση την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν ζωντανά την εναρκτήρια τελετή.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνήθως, η έκθεση ξεκινά από τις 1 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου. Περιορίζεται μόνο στα όρια της Βεγγαλικής Ακαδημίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού ελέγχει την έκθεση, ενώ η Ακαδημία έχει το έδαφος για την έκθεση. Συνήθως ο Πρωθυπουργός (ή ο Επικεφαλής Σύμβουλος σε περίπτωση που υπάρχει Υπηρεσιακή κυβέρνηση) εγκαινιάζει την έκθεση. Μεταξύ 300 και 400 εκδοτικοί οίκοι συμμετέχουν στην έκθεση. Μόνο οι Μπανγκλαντεσιανοί βιβλιοπώλες οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 25 δικά τους βιβλία μπορούν να λάβουν μέρος.

Υπάρχει επίσης το Ναζρούλ Μαντς, μια γωνιά αφιερωμένη στον ποιητή Καζί Ναμρούλ Ισλάμ, ένα σταθερό μέρος για πολιτιστικές συναντήσεις που διαρκούν ένα μήνα. Το Λεχόκ Κούντζο είναι μια ειδική θέση για τους συγγραφείς και το κέντρο μέσων ενημέρωσης είναι για τους δημοσιογράφους. Σήμερα έχει γίνει δυσκολότερο να χωρέσει το τεράστιο πλήθος και η αύξηση του αριθμού των εκδοτών. Το 2008, το θέμα των ημερήσιων συνέδριων ήταν "Βεγγαλική Λογοτεχνία και Πολιτισμός - Επιτεύγματα τριών δεκαετιών".[5]

Έκθεση Βιβλίου Εκουσέι 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκθεση Βιβλίου Εκουσέι 2008 διεξήχθη από τις 1η έως τις 29 Φεβρουαρίου 2008. Συνολικά, συμμετείχαν 288 εκδότες. Ένας αριθμός βιβλίων ρεκόρ είχαν δημοσιευθεί κατά την διάρκεια της έκθεσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των βιβλίων που είχαν εκδοθεί σε σχέση με την έκθεση βιβλίου ήταν 2.578. Τα έσοδα από τα βιβλία που πωλήθηκαν εκτοξεύτηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 200 εκατομμυρίων τάκα.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Βεγγαλική Ακαδημία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2018. 
  2. http://www.thefinancialexpress-bd.com/search_index.php?page=detail_news&news_id=24088 Ekushey έκθεση Βιβλίου αρχίζει σήμερα
  3. «Ekushey Book Fair begins today». 31 Ιανουαρίου 2008. 
  4. :: Jaijaidin Αρχειοθετήθηκε 2008-02-04 στο Wayback Machine. - Internet:.. Edition
  5. «The News Today». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2018. 
  6. «The Financial Express - Financial Online Newspaper». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]