Μονολίθι
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το Μονολίθι είναι μεγάλη παραλία αμμουδιάς στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας με μήκος περίπου 14 χιλιόμετρα, (μέτρηση με το Google distance). Εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας. Θεωρείται η 2 μεγαλύτερη παραλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση [1][2].
Το όνομα Μονολίθι (μόνος λίθος) έλαβε η παραλία από έναν βράχο σε απόσταση 10μ. από την ακτή (στη θέση καντίνα Α) με μέγεθος 10Χ10μ. περίπου. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1μ. περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το έτος 1943, όπου Ιταλοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους τον βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων[3].
Η τοποθεσία αυτή κατά τους αρχαίους χρόνους έφερε την ονομασία "Κόμαρος". Η ονομασία αυτή — στα αρχαία ελληνικά σημαίνει κουμαριά — οφείλεται τις πολλές κουμαριές που υπάρχουν σήμερα και συμπεραίνουμε ότι υπήρχαν από την αρχαιότητα, σε όλες τις πλαγιές ανατολικά του μεγάλου και ανοιχτού αυτού κόλπου. Η ονομασία αυτή έφασε ως το σύγχρονο χρόνο σχεδόν αναλλοίωτη ως "Γκόμαρος". Οι στρατιωτικοί χάρτες της περιοχής μέχρι και το 1920 τον αναφέρουν ως "Κόλπος Γκόμαρος" ή "Κόλπος Γόμαρος[4]". Η ονομασία "Μονολίθι" πρωτοεμφανίζεται στις αρχές τους 19ου αιώνα σε χειρόγραφο χάρτη του Jean Denis Barbie du Bocage και προέρχεται από τον μοναδικό μεγάλο λίθο που υπήρχε, κοντά στην ακτή, ώς σκόπελος[5], με ύψος περί τα τρία (3) μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Παναγιώτης Πάσχος (γεωλόγος ΙΓΜΕ): «Γεωδυναμική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού κόλπου από το Μειόκαινο μέχρι σήμερα», Διδακτορική διατριβή, ΕΜΠ, Τμήμα ΜΜΜ, Αθήνα, 2002, [Χρειάζεται σελίδα].
- ↑ «Η μεγαλύτερη παραλία με άμμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην Ελλάδα». www.newsit.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2020.
- ↑ Σύλλογος Πρέβεζα: Φωτογραφικό Λεύκωμα της παλιάς Πρέβεζας, έκδοση 2007, [Χρειάζεται σελίδα]
- ↑ Ήπειρος, έγχρωμος, λιθόγραφος, χάρτης της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας Στρατού, Αθήνα 1920, αριθμός καταχώρισης συλλογής Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις:ΙΑΝ 169, καθώς και παρόμοιο αυστριακής έκδοσης: ΙΑΝ 180
- ↑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ Νίκος Δ., 2007, Ο Άγγλος λοχαγός William Leake στην Πρέβεζα, τη Νικόπολη και το Άκτιο, Πρεβεζάνικα Χρονικά σελ. 214