Μοναστήρι Τσουλέβι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°42′14″N 42°42′8″E / 41.70389°N 42.70222°E / 41.70389; 42.70222

Μοναστήρι Τσουλέβι
ჭულევის მონასტერი
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Χάρτης
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°42′14″N 42°42′8″E
Διοικητική υπαγωγήΣάμτσκε-Τζαβακέτι
ΤοποθεσίαΔήμος Αντιγένι
ΧώραΓεωργία
Έναρξη κατασκευής14ος αιώνας
ΠροστασίαΠολιτισμικά Μνημεία Εθνικής Σημασίας της Γεωργίας
Commons page Πολυμέσα

Το Μοναστήρι Τσουλέβι του Αγίου Γεωργίου ( γεωργιανά: ჭულევის მონასტერი) είναι μία Γεωργιανή Ορθόδοξη μοναστική εκκλησία που βρίσκεται στο μχάρε Σάμτσχε-Τζαβαχέτι στα νοτιοδυτικά της Γεωργίας.[1]

Απόψεις του Μοναστηριού

Το μοναστήρι Τσουλέβι βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Κβαμπλιάνι, κοντά στην πόλη Αντιγένι στην ιστορική επαρχία Σάμτσχε. Η μονή είναι επίσης γνωστή ως Τσουλέ (ჭულე) και Τσουλέμπι (ჭულები). Ήδη από τον 11ο αιώνα ο χώρος φιλοξενούσε μια μοναστική κοινότητα, αλλά ήταν στα τέλη του 14ου αιώνα που κατασκευάστηκε το σημερινό οικοδόμημα για ένα σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο στη νότια Γεωργία. Μια επιγραφή στη μεσαιωνική γραφή ασομτραβούλι αποκαλύπτει ότι οι αγιογραφίες στο εσωτερικό του Τσουλέβι είναι έργο του καλλιτέχνη Άρσεν από το 1381. Στις τοιχογραφίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι προσωπογραφίες του τοπικού πριγκιπικού Οίκου των Ζακέλι που ήταν χορηγοί της μονής.

Αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες

Το μοναστήρι Τσουλέβι έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με τις κοντινές και σύγχρονές του εκκλησίες Ζάρζμα και Σαπάρα, όπως το όλο τυπικό επίμηκες σχέδιο, τον εσωτερικό χώρο σε ορθογώνιο σχήμα χωρίς προεξέχοντα τμήματα, έναν θόλο που στηρίζεται πάνω στους τοίχους της Αγίας Τράπεζας και δύο σταυροειδείς κολώνες.

Αγιογραφίες της Μονής

Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, το μοναστήρι Τσουλέβι παράκμασε και μέχρι το 1595 είχε εγκαταλειφθεί εντελώς. Οι ντόπιοι, όσο ήταν ακόμα χριστιανοί τότε, διέσωσαν τις καμπάνες και άλλα αντικείμενα της εκκλησίας θάβοντάς τα στο παρακείμενο δάσος. Οι καμπάνες ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τη δεκαετία του '80 και δωρίστηκαν στο τοπικό μουσείο του Αχαλτσίχε, αλλά τελικά επιστράφηκαν στο μοναστήρι όταν αποκαταστάθηκε από την Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία τον Οκτώβριο του 1999.

Το 1935-36 μια ομάδα Ρώσων αρχιτεκτόνων προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να επισκευάσει την εκκλησία και πολλές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες χάθηκαν κατά τη διαδικασία. Τις δεκαετίες 1970 και 1980 έγινα άλλη μια προσπάθεια αποκατάστασης αλλά διακόπηκε. Μόνο το 2003 ξεκίνησαν συστηματικές εργασίες ανακατασκευής και από τότε το μοναστήρι έχει επισκευαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ქსე, ტ. 11, გვ. 407, თბ., 1987
  • ბერიძე ვ., სამცხის ხუროთმოძღვრული ძეგლები, თბ., 1970
  • კუტალაძე გ., მაისურაძე ო., ჭულე, თბ., 2008

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «† orthodoxy.ge † ეკლესიები და მონასტრები - ჭულევი». www.orthodoxy.ge. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019.