Μοναρχία στη Νέα Ζηλανδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αρχηγός κράτους της Νέας Ζηλανδίας είναι ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄. Η Νέα Ζηλανδία μοιράζεται την ηγεμόνα της με έναν αριθμό Κοινοπολιτειακών βασιλείων (βλέπε επίσης Βασίλειο της Νέας Ζηλανδίας). Η Συνταγματική Πράξη του 1986 διακηρύσσει πως: "Η Ηγεμόνας με εξουσία στη Νέα Ζηλανδία είναι η αρχηγός του Κράτους της Νέας Ζηλανδίας, και θα είναι γνωστή από το βασιλικό τρόπο και τίτλους που θα ανακηρύσσονται ανα περιόδους."

Ο βασιλιάς της Νέας Ζηλανδίας είναι επι κεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.

Οι συνταγματικοί ρόλοι του βασιλιά έχουν σχεδόν μεταβιβαστεί στον Γενικό Κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας. Η μόνη συνταγματική πράξη που εκτελεί τακτικά σε σχέση με τη Νέα Ζηλανδία είναι ο διορισμός ενός νέου Γενικού Κυβερνήτη, το οποίο κάνει συμβουλευόμενη τον εκάστοτε Πρωθυπουργό.

Σύμβολα της Μοναρχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παραπομπές στη μοναρχία είναι κοινός τόπος στη δημόσια ζωή της Νέας Ζηλανδίας. Υπάρχουν αναφορές στο Στέμμα (που είναι μέρος του εθνοσήμου της χώρας) σε νόμιμα έγγραφα, η χρήση του όρου "Βασιλικός", όπως στο Βασιλικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας, και οι όρκοι που παίρνονται από πολιτικούς, δικαστές, μέλη των ενόπλων δυνάμεων και καινούριους κατοίκους γίνονται στον βασιλιά. Αντίθετα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τα επίσημα γενέθλια του βασιλιά είναι δημόσια αργία. Το πορτραίτο του βασιλιά εμφανίζεται στην μπροστινή πλευρά των νομισμάτων της Νέας Ζηλανδίας, και όλα τα χαρτονομίσματα έχουν το πορτραίτο της ως υδατόσημο. Ωστόσο, μόνο τα χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων φέρουν την εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ ως βασικό χαρακτηριστικό.

Μέλλον της Μοναρχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αντίθετα από την Αυστραλία, όπου το δημοκρατικό αίσθημα είναι ισχυρό, υπάρχει λίγη κινητοποίηση για τον τερματισμό της μοναρχίας στη Νέα Ζηλανδία. Ενώ υπήρξε κάποια μείωση στην υποστήριξη της μοναρχίας κατά τη δεκαετία του 1990, το κοινό της Νέας Ζηλανδίας είναι ακόμη υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας, με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως έχει υποστήριξη που κυμαίνεται μεταξύ 50 και 63%Αρχειοθετήθηκε 2007-09-30 στο Wayback Machine..

Αυτό δείχνει πως ενώ πολλοί Νεοζηλανδοί μπορεί να βλέπουν τη μοναρχία ως άσχετη με τη σημερινή πραγματικότητα, η υποστήριξη για να καταστεί η χώρα δημοκρατία παραμένει η άποψη μόνο περίπου του ενός τρίτου του πληθυσμού. Με τη θέση της Συνθήκης του Γουαϊτάνγκι κάτω από μια δημοκρατία να παραμένει αντικείμενο ενδιαφέροντος για πολλούς Μαορί και άλλους Νεοζηλανδούς, και με την ερώτηση τι συνταγματική μορφή μπορεί να πάρει μια δημοκρατία άλυτη, η υποστήριξη για μια δημοκρατία δεν είναι πιθανό να αποκρυσταλλωθεί σε πλειοψηφία.

Βασίλισσα Μαορί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Ζηλανδία έχει και μια δεύτερη βασίλισσα - τη Βασίλισσα των Μαορί. Αυτός ο μη-συνταγματικός ρόλος και τίτλος κατέχεται από την ηγέτη του ίουι (φυλής των Μαορί) Ταϊνούι. Η σημερινή βασίλισσα των Μαορί είναι η Τε Αταϊράνγκι Κααχού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]