Μονή Σοκόλσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μονή Σοκόλσκι
Χάρτης
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°47′50″N 25°20′18″E
ΘρήσκευμαΒουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία
Θρησκευτική υπαγωγήEparchy of Veliko Tarnovo
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Γκάμπροβο
ΧώραΒουλγαρία
Έναρξη κατασκευής1833
Commons page Πολυμέσα
Η αυλή με το σιντριβάνι

Μονή Σοκόλσκι είναι βουλγαρικό ορθόδοξο μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1833 από τον Ιωσήφ Σοκόλσκι. Βρίσκεται 15 χλμ. νοτιοδυτικά από το Γκάμπροβο στις βόρειες πλαγιές του Αίμου, κοντά στο σπήλαιο Σοκόλοβο.

Αρχικά, χτίστηκε το 1833 μια μικρή ξύλινη εκκλησία και οι τοιχογραφίες είχαν τελειώσει ένα χρόνο αργότερα. Ο Χρίστο Τσόκεφ, καλλιτέχνης από το Γκάμπροβο, δώρισε την εικόνα της εκκλησίας, η οποία αναπαριστά την Παναγία και το Χριστό και θεωρείται θαυματουργή. Το 1862, ο Πατήρ Παύλος Ζόγκραφ και ο γιος του Νίκολα από το χωριό Σίπκα διακόσμησαν το ναό με τοιχογραφίες.

Το μοναστήρι έχει μια μεγάλη αυλή, που περιβάλλεται από κατοικίες και άλλα χρηστικά κτίσματα. Στο κέντρο της αυλής, το 1865 κατασκευάστηκε ένα μεγάλο πέτρινο σιντριβάνι με οκτώ κρήνες. Όλο το μοναστήρι χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης με την ισχυρή υποστήριξη του λαού του Γκάμπροβο και των χωριών της περιοχής.

Το μοναστήρι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Εξέγερσης του Απριλίου. Σε αυτό το μοναστήρι, ο ηγέτης Τσάνκο Ντιουσταμπάνοφ σχημάτισε μια ομάδα εθελοντών για την αντίσταση.

Για σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου 1877-78, η μονή έγινε νοσοκομείο.

Η Μονή Σοκόλσκι ανακηρύχθηκε ιστορικό μνημείο το 1973.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sokolski Monastery στο Wikimedia Commons