Μονή Ζυγού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μονή Ζυγού
Zigou Monastery Church 03.jpg
Είδοςdestroyed monastery και κτίριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°18′57″N 24°0′9″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αριστοτέλη
ΧώραΕλλάδα
Προστασίαδιατηρητέο κτίριο στην Ελλάδα
Commons page Πολυμέσα
Η είσοδος του καθολικού της μονής, το οποίο ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναόυ, με δύο ταφικά παρεκκλήσια. Πρόκειται για κτίσμα του α' τετάρτου του 11ου αι. και αποτελείται από 4 οικοδομικές φάσεις.

Η Μονή Ζυγού (θέση γνωστή και ως Φραγκόκαστρο) είναι αρχαίο αγιορειτικό μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αι. και καταστράφηκε λίγο πριν από το 1198. Βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, ακριβώς έξω από τα όρια του Αγίου Όρους.

Φαίνεται ότι η μονή του Ζυγού (η οποία κτίσθηκε σε θέση όπου προϋπήρχαν εγκαταστάσεις από τον 4ον π.Χ. μέχρι και τον 6ον μ.Χ. αι.) υπήρχε ήδη πριν από 991, όμως η πρώτη σαφής μαρτυρία για την ίδρυσή της χρονολογείται το 996. Παρόλου που καθ'όλη τη διάρκεια του 11ου αιώνα η Μονή ήταν μία από τις σημαντικότερες αθωνικές μονές, το 1199 ήταν ήδη έρημη και παραχωρήθηκε, σαν μετόχι, από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ΄ Άγγελο στην επανασυσταθείσα μονή Χελανδαρίου.

Γύρω στο 1206 (2 χρόνια δηλαδή μετά τη Δ' Σταυροφορία και την αρχή της Φραγκοκρατίας), στο κάστρο του Ζυγού εγκαταστάθηκε ένας Φράγκος άρχοντας, ο οποίος ανακατασκεύασε τα τείχη και την μονή σε κάστρο και χρησιμοποίησε το κάστρο ως ορμητήριο για να λεηλατεί το Άγιο Όρος, ώσπου, περί το 1211, με παρέμβαση του Πάπα της Ρώμης εκδιώχθηκε από την περιοχή. Γι' αυτόν το λόγο τα ερείπια της Μονής είναι γνωστά σήμερα ως "Φραγκόκαστρο". Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της η μονή ήταν αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολλά ευρήματα, ενώ οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο αρχαιολογικός χώρος σήμερα, όπως φαίνεται από τα νότια(εντός του περιβόλου). Η εντός των τειχών επιφάνεια ανέρχεται στα 5,5 στρέμματα, ενώ τα τείχη ενισχύονται με 11 πύργους.(κλικ για μεγέθυνση)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φυλλάδιο Υπουργείου Πολιτισμού/ 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μονή Ζυγού