Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μολβανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εξώφυλλο του βιβλίου

Η Μολβανία (στο πρωτότυπο Molvanîa ή Molvania) είναι μια φανταστική χώρα κάπου στην Ανατολική Ευρώπη η οποία αποτελεί το θέμα του χιουμοριστικού βιβλίου Molvanîa: A Land Untouched by Modern Dentistry. Το βιβλίο, γραμμένο από τους Αυστραλούς Τομ Γκλάισνερ, Σάντο Σιλάουρο και Ρομπ Σιτς, είναι μια παρωδία των έντυπων ταξιδιωτικών οδηγών.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2003 στην Αυστραλία και είχε μεγάλη επιτυχία, πυροδοτώντας μεγάλο ανταγωνισμό στις προσφορές για απόκτηση των διεθνών δικαιωμάτων έκδοσης. Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas έχει προβάλει σε διεθνείς πτήσεις της το ημίωρο βίντεο που γυρίστηκε σε συνεργασία με τους παράγοντες του βιβλίου.

Το βιβλίο επικρίθηκε από τον πρώην υπουργό εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κιθ Βαζ, ο οποίος το κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύεται προκαταλήψεις για την Ανατολική Ευρώπη.

Σύγχυση με τη Μολδαβία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε μια σύγχυση κατά πόσο η χώρα όντως υπάρχει ή όχι, ίσως εν μέρει λόγω του ότι το όνομα της χώρας μοιάζει πολύ με το όνομα της Μολδαβίας, η οποία είναι πραγματική χώρα.

Η Δημοκρατία της Μολβανίας είναι ένα κωμικό συνονθύλευμα στερεοτύπων και κλισέ για την Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το βιβλίο, η Μολβανία ήταν μια έρημη χώρα, σπαραγμένη από εμφυλίους πολέμους και εθνοτικές διαμάχες, όπου οι διάφορες ομάδες ενώθηκαν κάτω από ένα βασίλειο, το οποίο διοίκησαν διάφοροι βάναυσοι, απολυταρχικοί βασιλείς. Περί τα τέλη του 19ου αιώνα καταργήθηκε η μοναρχία, όμως η βασιλική οικογένεια παρέμεινε δημοφιλής στην εξορία. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα εισέβαλαν οι Ναζί και μετά καταλήφθηκε από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία επέβαλε το κομμουνιστικό καθεστώς. Μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ γύρω στο 1990, η χώρα μετατράπηκε σε δικτατορία, διοικούμενη από μια διεφθαρμένη κυβέρνηση με ισχυρούς δεσμούς με τη μαφία.

Η Μολβανία περιγράφεται ως μια πολύ φτωχή και αγροτική χώρα, πολύ μολυσμένη και άγονη. Η υποδομή είναι φρικτή και αναγκαιότητες όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το καθαρό νερό και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις στο σπίτι είναι σπάνιες, κάτι που οφείλεται κυρίως στη γραφειοκρατία. Παρόλο που ο οδηγός προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος στη χώρα, καθώς όλα τα ξενοδοχεία είναι μικρά, βρόμικα και κατεστραμμένα, η ντόπια κουζίνα απαίσια, και οι "τουριστικές ατραξιόν" πληκτικές και ακριβές. Οι Μολβανοί περιγράφονται ως αγενής, βρόμικος και ενίοτε ψυχωτικός λαός, με διάφορες περίεργες και παράλογες πεποιθήσεις και παραδόσεις. Ο προστάτης άγιος της χώρα είναι ο Φιόντορ.

Η (φανταστική) μολβανική γλώσσα θεωρείται τόσο περίπλοκη, που λέγεται ότι χρειάζεται περίπου 15 χρόνια για να τη μάθει κανείς, καθώς το νόημα καθορίζεται τόσο από τον τόνο, όσο και από τη μελωδία της φωνής. Υπάρχουν γένη, με διαφορετικά άρθρα ανάλογα με το αν το ουσιαστικό είναι αρσενικό, θηλυκό, ουδέτερο, ή είδος τυριού.

Η εθνική σημαία της Μολβανίας, η μολβανική "τρικολόρ", είναι μοναδική ως προς το ότι έχει μόνο δύο χρώματα. Μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, η Μολβανία ήταν το μόνο πρώην σοβιετικό κράτος που διατήρησε το σφυροδρέπανο. Οι Μολβανοί ήταν τόσο παθιασμένοι με τα σύμβολα της εργατικής ενότητας που πρόσθεσαν και τρίτο εργαλείο - το μυστρί.

Γράφτηκε από τον Μολβανό Β.Τ. Ρζέμπρεν. Τραγουδιέται στη μελωδία του 'Oh What a Feeling' από την ταινία "Flashdance". Η τρίτη στροφή σήμερα θεωρείται προαιρετική, λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά της ρατσιστικής εξύβρισης.

Μετάφραση.

Είμαστε σήμερα δυνατοί και πλούσιοι
Πάντα ενωμένοι με τον λαό μας
Είμαστε αδέλφια εντός των συνόρων
Χαραμίζοντας τα λάφυρα της πατρίδας

Η διαμάχη θα διωχθεί και θα βασιλεύσει η ελευθερία
Οι γυναίκες μας γόνιμες όπως τις εύφορες μας πεδιάδες
Το ηρωικό παρελθόν δεν θα ξεχάσουμε
Μα το ένδοξο μέλλον θα υψώσουμε

Η αρμονία και η ειρήνη θα βασιλεύσουν
Θα συντρίψουμε όλους τους εισβολείς
Συντετριμμένοι τραγουδούμε τώρα,
Θα διώξουμε τη γύφτικη κατάρα από τη γη μας

Η πρωτεύουσα της Μολβανίας είναι το Λούτενμπλαγκ, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία της Μεγάλης Κεντρικής Κοιλάδας. Οι άλλες τρεις επαρχίες είναι οι Ανατολικές Στέπες, το Δυτικό Οροπέδιο και οι Μολβανικές Άλπεις.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]