Μνημείο πρώτης Σερβικής εξέγερσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το μνημείο της πρώτης σερβικής εξέγερσης είναι ένα ιστορικό συγκρότημα που περιλαμβάνει ένα σύνολο κτιρίων και μνημείων που συνδέονται με την πρώτη σερβική εξέγερση στην Ορασάκ.

Το κτίριο του μουσείου
Η πηγή και το μνημείο της
Ο ανδριάντας του Καραγιώργη

Η Αραχίδα όπου βρίσκεται είναι ένα χωριό που απέχει από το Βελιγράδι περίπου 70 χλμ., εκεί έγινε η Συνέλευση του Ορασάκ στις 15 Φεβρουάριου 1804. Ήταν μια συνάντηση επιφανών Σέρβων στην οποία αποφασίστηκε να γίνει εξέγερση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Κατά τη συνεδρίαση αυτή ο Καραγιώργης Πέτροβιτς επιλεγεί αρχηγός της.

Εκκλησία του Ορασάκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία χτίστηκε στο Ορασάκ μεταξύ του 1868 και 1870, ο αρχιτέκτονας του ναού παραμένει σήμερα άγνωστος. Καλλιτεχνικής αξίας είναι το τέμπλο του ναού που φιλοτεχνήθηκε από τον Στεφάν Τοντόροβιτς. Το τέμπλο είναι ζωγραφισμένο με 24 αγιογραφίες που δείχνουν άγιους και σκηνές από την ιστορία της Καινής Διαθήκης.

Μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο του μουσείου χτίστηκε το 1932 και είναι ένα από τα πιο όμορφα κτίρια του είδους του στην κεντρική Σερβία. Ο αρχιτέκτονας είναι άγνωστος, αλλά το ύφος του δείχνει την επιστροφή της παλιάς σερβικής αρχιτεκτονικής. Η πρόσοψη χαρακτηρίζεται από τοξωτά παράθυρα με επένδυση από γρανίτη. Πάνω από την πόρτα υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα που αναφέρεται στο μνημείο και τον ρόλο του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πηγή βρίσκεται όχι πολύ μακριά από την εκκλησία, στην ρεματιά του Maricevica. Το μνημείο αυτό χτίστηκε το 1954 προς ανάμνηση της πρώτης σερβικής εξέγερσης. Στο κεντρικό τμήμα του μνημείου είναι τρεις τοξωτές μαρμάρινες πλάκες. Στη μέση είναι χαραγμένες οι λέξεις "Σε αυτό το μέρος στις 15 Φεβρουαρίου 1804 ξεκίνησε η πρώτη σερβική εξέγερση"

Μνημείο Καραγιώργη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ανδριάντας του Καραγιώργη στήθηκε στην επέτειο της διακοσαετίας της πρώτης σερβικής εξέγερσης. Το μνημείο είναι 3.4 μέτρα ύψος και το έργο του γλύπτη Ραντοβάνοβιτς. Κατασκευάστηκε από λευκό μάρμαρο με χρηματοδότηση από το δήμο Aranđelovac.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Спомен-комплекс Први српски устанак της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).