Μνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη
Χάρτης
Είδοςγλυπτό και μνημείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°55′39″N 30°20′52″E
Διοικητική υπαγωγήΑγία Πετρούπολη
ΧώραΡωσία
Υλικάμπρούντζος και γρανίτης

Το Μνημείο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, πολύ κοντά στην οικία – μουσείο του Ρώσου συγγραφέα, όπου έζησε σ' αυτή από το 1878 έως το θάνατό του το 1881, καθώς και σε μικρή απόσταση από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Βλαντιμίρ, όπου συνήθιζε να εκκλησιάζεται.

Για πολλές δεκαετίες και μέχρι το 1997 δεν υπήρχε μνημείο στην Αγία Πετρούπολη, αφιερωμένο στο μεγάλο Ρώσο συγγραφέα, ο οποίος πέρασε στην πόλη αυτή το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και έγραψε πολλά από τα έργα του.

Το Μνημείο του Ντοστογιέφσκι, που υπάρχει σήμερα, έχει ανεγερθεί στην Πλατεία Βλαντιμίρ (Μετρό: Βλαντιμίρσκαγια) και εγκαινιάστηκε με επισημότητα στις 30 Μαΐου του 1997, με την παρουσία του δημάρχου της πόλης, αξιωματούχων και διασημοτήτων, εκπροσώπων της εκκλησίας και συγγενών του συγγραφέα.

Το Μνημείο του Ντοστογιέφσκι, φτιαγμένο από γρανίτη, είναι έργο της Ρωσίδας γλύπτριας Λιουμπόφ Χόλινα (Lyubov Kholina), η οποία άρχισε να το φιλοτεχνεί από το 1970. Ο συγγραφέας απεικονίζεται βαθιά σκεπτικός, καθισμένος με σταυρωμένα τα πόδια του και τα δυο χέρια του ακουμπισμένα πάνω στο γόνατό του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]