Μιχαήλ (γιος Αναστάσιου λογοθέτη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ (γιος Αναστάσιου λογοθέτη)
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός ηγέτης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός

Ο Μιχαήλ (άκμασε το 1042-1058) ήταν Ρωμαίος πατρίκιος και μάγιστρος. Έγινε δούκας στο Θέμα Δυρραχίου. Εστάλη το 1042 από τον Κωνσταντίνο Θ΄ Μονομάχο Αυτοκράτορα των Ρωμαίων για να επιτεθεί στον Στέφαν Βόισλαβ πρίγκιπα της Διόκλειας/Σερβίας, που είχε εξεγερθεί.

Ο Μιχαήλ Κηρουλάριος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Τον υποστήριξε ο μάγιστρος Μιχαήλ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατέρας του ήταν ο λογοθέτης Αναστάσιος. Το 1048 ο Μιχαήλ ήταν δούκας στο Θέμα Παρίστριον. Ο Γεώργιος Κεδρηνός αναφέρει αργότερα πως οι μάγιστρος Μιχαήλ, πατρίκιος Γεώργιος Χρυσήλιος και πατρίκιος Χριστόφορος Πυρρός υποστήριξαν τον Πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριο στη διαφωνία του με τον Ισαάκιο Α΄ Κομνηνό το 1058.

Ο Πατριάρχης προσπάθησε να προωθήσει τους ανιψιούς του Νικηφόρο και Κωνσταντίνο, όμως ο Ισαάκιος Α΄ έγινε Αυτοκράτορας: "Ως δε ο Κομνηνός έμελλε τη επαύριον εν τοις παλατίοις αυλίζεσθαι του Δαματρύος, αιφνίδιον περιστάντες περί το περί όρθρον τη του θεού μεγάλη εκκλησία ο μάγιστρος Μιχαήλ ο του Αναστασίου υιός, ο πατρίκιος Θεόδωρος ο Χρυσήλιος, ο πατρίκιος Χριστόφορος ο Πυρρός, οι των εταιρειών πάντες άρχοντες, και τινες άλλοι των αφανεστέρων, κάτωθεν έκραζον κατελθείν προς αυτούς τον Πατριάρχην ως μέλλοντες περί ανάγκης αυτώ πεύσεις (πληροφορίες) προσενεγκείν." (Georgius Cedrenus, Historiam Compendium).

Ως δούκας του Δυρραχίου, είχε διαδεχθεί τον Βασίλειο Συναδηνό. Τον Μιχαήλ διαδέχθηκε ο Μιχαήλ Μαύρηξ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μιχαήλ (Michael 114)". Prosopography of the Byzantine World. Retrieved 26 March 2015.