Μιχαήλ Ματιούσιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ Ματιούσιν
Γέννηση1861
Νίζνι Νόβγκοροντ
Θάνατος14  Οκτωβρίου 1934[1][2][3]
Αγία Πετρούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
ΣπουδέςΩδείο της Μόσχας
Ιδιότητασυνθέτης, ζωγράφος, εκδότης, εικαστικός καλλιτέχνης, μουσικός, σκιτσογράφος και θεωρητικός της τέχνης
Όργαναβιολί
Είδος τέχνηςόπερα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μιχαήλ Βασιλίεβιτς Ματιούσιν (ρωσικά: Михаил Васильевич Матюшин, 1861–1934) ήταν Ρώσος καλλιτέχνης και συνθέτης, αξιοσημείωτος στο ρωσικό κίνημα της πρωτοπορίας Γεννημένος στο Νίζνι Νόβγκοροντ, ακολούθησε αρχικά μια καριέρα στη μουσική, εντάχθηκε στο Ωδείο της Μόσχας και αργότερα στην Αυλική Ορχήστρα στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ματιούσιν ανέπτυξε επίσης έντονο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, λαμβάνοντας επίσημη εκπαίδευση στις γραφικές τέχνες στην Αγία Πετρούπολη τη δεκαετία του 1890.

Παντρεύτηκε τη συγγραφέα και ζωγράφο Έλενα Γκούρο, με την οποία έγινε κεντρικό πρόσωπο του ρωσικού κυβοφουτουριστικού κινήματος. Ο Ματιούσιν συμμετείχε στην Ένωση των Νέων, μια ρωσική ομάδα φουτουριστών, και διερεύνησε τη σύνδεση μεταξύ εικαστικών και μουσικών τεχνών. Διεξήγαγε πειράματα για να επεκτείνει την οπτική ευαισθησία, συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας στους μαθητές να βλέπουν πίσω από τον εαυτό τους.

Το 1918, δίδασκε ένα μάθημα τέχνης για το χρώμα στα Ελεύθερα Εργαστήρια (SVOMAS), ενώ αργότερα συνέχισε τη δουλειά του στο Ινστιτούτο Καλλιτεχνικού Πολιτισμού του Λένινγκραντ (INHUK) επικεφαλής του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας», ενός όρου που επινοήθηκε από τον ίδιο τον Ματιούσιν. Οι συνεισφορές του Ματιούσιν ήταν σημαντικές στους τομείς της θεωρίας και της αντίληψης των χρωμάτων.[4]

Το σπίτι του στην Αγία Πετρούπολη, όπου έζησε με την Γκούρο και την τρίτη σύζυγό του Όλγα Κονσταντίνοβνα, είναι τώρα το Μουσείο της Πρωτοπορίας, διατηρώντας την κληρονομιά του στο κίνημα της πρωτοπορίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mikhail Matyushin στο Wikimedia Commons