Μιλίτσα Ματιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιλίτσα Ματιέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24 Ιουλίουιουλ. / 5  Αυγούστου 1899γρηγ. ή 24  Ιουλίου 1899[1] ή 12ιουλ. / 24  Ιουλίου 1899γρηγ.[1]
Saint Petersburg Governorate
Θάνατος8  Απριλίου 1966[2][1]
Αγία Πετρούπολη[3]
Τόπος ταφήςνεκροταφείο Σεραφίμοφσκι
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΡωσικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά[4]
ΕκπαίδευσηΔιδάκτωρ των Επιστημών στην Ιστορία
ΣπουδέςΣχολή μαθημάτων Μπεστούζεφ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααιγυπτιολόγος
Ιστορικός Τέχνης
ιστορικός
Εργοδότηςσχολή ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝτμίτρι Ολντερόγκε

Η Μιλίτσα Έντβινοβνα Ματιέ (ρωσικά: Милица Эдвиновна Матье‎‎, 24 Ιουλίου 1899 - 8 Απριλίου 1966) ήταν Σοβιετική αιγυπτιολόγος, κριτικός τέχνης και ιστορικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόρη του εκρωσισμένου Άγγλου Έντουιν Ματιέ. Αποφοίτησε από το γυναικείο γυμνάσιο στην Κρονστάνδη, σπούδασε στα Ανώτερα Γυναικεία Μαθήματα στην Αγία Πετρούπολη. Στο πανεπιστήμιο παρακολούθησε διαλέξεις των Β. Α. Τουράγιεφ, Β. Β. Στρούβε και Ν. Ν. Φλίττνερ.

Από το 1921 έως το 1965 εργάστηκε στο Ερμιτάζ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ, στη Σχολή Θεωρίας και Ιστορίας των Καλών Τεχνών του Ινστιτούτου Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής ον. Ι. Ε. Ρέπιν. Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών (1945), καθηγήτρια (από το 1947).

Σπούδασε τη θρησκεία και την τέχνη της Αρχαίας Αιγύπτου. Συμμετείχε στην έκδοση αρχαίων αιγυπτιακών και κοπτικών μνημείων από τη συλλογή Ερμιτάζ. Στη μελέτη της αιγυπτιακής μυθολογίας, ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τη θεωρία του Τζ. Φρέιζερ για τον «Θεό που πεθαίνει και ανασταίνει». Συγγραφέας του θεμελιώδους έργου «Η Τέχνη της Αρχαίας Αιγύπτου» (1961). Δημιουργός της υπόθεσηςγια τη σωστή σειρά ανάγνωσης των κειμένων της πυραμίδας. Στον πρόλογο του βιβλίου της, "Ημέρα ενός Αιγύπτιου αγοριού", αναφέρει ότι δεν έχει πάει ποτέ στην Αίγυπτο.

Συγγραφέας περισσότερων από 80 έργων, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων μεταφρασμένων σε πολλές γλώσσες. Εκτός από τις πιο σημαντικές έρευνες που σχετίζονται με τα επίκαιρα ζητήματα της τέχνης, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των προβλημάτων της αρχαίας αιγυπτιακής θρησκείας, ιδιαίτερα της τελετουργίας της κηδείας. Από το 1947 ήταν επικεφαλής του Τμήματος Αρχαίας Ανατολής του Κρατικού Ερμιτάζ.

Τάφηκε στο 1ο Νεκροταφείο Σεραφίμοφσκι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος της σύζυγος ήταν ο Αφρικολόγος Ντμίτρι Αλεξέιεβιτς Ολντερόγκε (1903-1987). Ο δεύτερος της γάμος ήταν με τον αιγυπτιολόγο Ισιντόρ Μέντελεβιτς Λουριέ (1903-1958).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]