Μικροπουλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μικροπουλάδα
Ενήλικο θηλυκό
Ενήλικο θηλυκό
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Γερανόμορφα (Gruiformes)
Οικογένεια: Ραλλίδες (Rallidae)
Γένος: Porzana
Είδος: Porzana parva
Scopoli, 1769

Γεωγρ. κατανομή του T. bonasia
(πράσινο = αναπαραγωγή
μπλε = ξεχειμώνιασμα
γαλάζιο = διαβατάρικο)
Συνώνυμα

Zapornia parva

Porzana parva

Η μικροπουλάδα (Porzana parva) είναι πολύ μικρό γερανόμορφο παρυδάτιο πτηνό της οικογένειας ραλλίδες. Το επιστημονικό όνομα Porzana του γένους του προέρχεται από τη βενετσιάνικη λέξη για τα μικρά πτηνά της οικογένειας, ενώ το parva σημαίνει «μικρό» στη λατινική γλώσσα.[1]

Φωλιάζει και αναπαράγεται σε λίμνες με βούρλα και καλάμια στην Ευρώπη, κυρίως την ανατολική, και στη δυτική Ασία. Είναι όμως αποδημητικό είδος και ξεχειμωνιάζει στην Αφρική.

Με μήκος 17 μέχρι 19 εκατοστόμετρα, οι μικροπουλάδες είναι ελαφρώς μικρότερες από τη στικτοπουλάδα, από την οποία ξεχωρίζουν εύκολα εξαιτίας της απουσίας λευκών κηλίδων στα πλάγια. Η μικροπουλάδα έχει κοντό και ευθύ ράμφος, κίτρινο με πορτοκαλοκόκκινη βάση. Τα πόδια τους είναι πράσινα με μακριά δάκτυλα, ενώ η ουρά είναι κοντή, με μαύρες γραμμές και λευκή από κάτω. Σε αντίθεση με άλλα είδη του ίδιου γένους, η μικροπουλάδα εμφανίζει ισχυρό φυλετικό διμορφισμό: Τα ενήλικα αρσενικά έχουν καφετί το άνω μέρος του σώματος και γκρίζο πρόσωπο και κάτω μέρος του σώματος. Μοιάζουν με την ίδιας γεωγραφικής κατανομής νανοπουλάδα (P. pusilla), η οποία φέρει έντονες ραβδώσεις στα πλευρά και είναι λίγο μικρότερη. Αντιθέτως, οι θηλυκές μικροπουλάδες έχουν μπεζ κάτω μέρος του σώματος και γκρίζο μόνο το πρόσωπο, μοιάζοντας περισσότερο στην κιτρινόστηθη πουλάδα (P. flaviventer) της Κεντρικής Αμερικής. Οι νεαρές μικροπουλάδες μοιάζουν στο θηλυκό, αλλά έχουν λευκό πρόσωπο και στήθος. Οι χνουδωτοί νεοσσοί είναι μαύροι, όπως σε όλα τα είδη της οικογένειας.

Οι μικροπουλάδες αναζητούν τροφή χώνοντας το ράμφος τους στη λάσπη ή στα ρηχά νερά, ενώ μπορούν να βρουν τροφή και με την όρασή τους. Τρώνε κυρίως έντομα και υδρόβιους οργανισμούς. Τα μικρά κρύβονται πολύ τους λίγους πρώτους μήνες της ζωής τους και περισσότερο ακούγονται, παρά φαίνονται. Γενικώς οι μικροπουλάδες μπορούν να παρατηρηθούν ευκολότερα κατά την αποδημία τους. Τότε γίνονται θορυβώδεις. Γεννούν 4 έως 7 αυγά σε κάθε ωοτοκία και την επώασή τους, καθώς και τη φροντίδα των νεοσσών, επωμίζονται αμφότεροι οι γονείς.

Η μικροπουλάδα είναι ένα από τα τρία είδη (σε σύνολο 14) του γένους Porzana που συναντώνται και στην Ελλάδα (τα άλλα δύο είναι η στικτοπουλάδα και η νανοπουλάδα), στους υγρότοπους με την πυκνότερη βλάστηση. Η μικροπουλάδα είναι σπάνια στην Ελλάδα, συναντώμενη κυρίως το καλοκαίρι, αφού ξεχειμωνιάζει στην Αφρική.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. Λονδίνο: Christopher Helm. σελίδες 293, 315. ISBN 978-1-4081-2501-4.