Μικρή Οδησσός (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μικρή Οδησσός
Little Odessa
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Γκρέι
ΠαραγωγήΠολ Γουέμπστερ
ΣενάριοΤζέιμς Γκρέι
ΠρωταγωνιστέςΤιμ Ροθ, Edward Furlong, Μαξιμίλιαν Σελλ, Μόιρα Κέλι, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Paul Guilfoyle, Natalya Andrejchenko, Μπόρις ΜακΓκάιβερ και Ντέιβιντ Βαντίμ[1]
ΦωτογραφίαTom Richmond
ΔιανομήFine Line Features και Netflix
Πρώτη προβολή1994 και 13  Απριλίου 1995 (Γερμανία)[2]
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Μικρή Οδησσός (αγγλικά: Little Odessa‎‎) είναι αμερικανική δραματική αστυνομική ταινία του 1994 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τζέιμς Γκρέι, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Πρωταγωνιστούν οι Τιμ Ροθ, Έντουαρντ Φέρλονγκ, Μόιρα Κέλι, Μαξιμίλιαν Σελ και Βανέσα Ρεντγκρέιβ.[3] Ο τίτλος είναι μια αναφορά στην Μπράιτον Μπιτς, μια κοινότητα στο Μπρούκλιν με το προσωνύμιο "Μικρή Οδησσό".

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ακολουθεί την προσωπική σχέση μεταξύ του Αρκάντι Σαπίρα, της συζύγου του Ιρίνα, που θρηνεί τον θάνατο, και των δύο γιων τους, Τζόσουα και Ρούμπεν. Ο Τζόσουα, ο μεγαλύτερος αδερφός, είναι δολοφόνος της ρωσο-εβραϊκής μαφίας στο Μπρούκλιν και αποξενωμένος από την οικογένειά του. Αφού ολοκλήρωσε ένα συμβόλαιο δολοφονίας, ο Τζόσουα διατάσσεται να σκοτώσει έναν Ιρανό κοσμηματοπώλη στην Μπράιτον Μπιτς, κάτι που αποδέχεται απρόθυμα. Ο Τζόσουα στέκεται έξω από το διαμέρισμα της οικογένειάς του, όπου τον εντόπισε ένας από τους παλιούς του φίλους Σάσα, ο οποίος το λέει στον αδελφό του Τζόσουα Ρούμπεν την επόμενη μέρα. Ο Ρούμπεν πηγαίνει στο ξενοδοχείο όπου μένει ο Τζόσουα για να τον δει. Ο Τζόσουα ρωτά τον Ρούμπεν πώς ήξερε ότι ήταν στο Μπράιτον και σχεδιάζουν να συναντηθούν ξανά την επόμενη μέρα.

Ο Τζόσουα περιμένει κοντά στον πεζόδρομο όπου βρίσκεται ο Σάσα και τον εκφοβίζει να πει ποιος άλλος ξέρει για τον Τζόσουα που βρίσκεται στο Μπράιτον. Η Σάσα φέρνει τον Τζόσουα στο μαγαζί επισκευής αυτοκινήτων όπου βρίσκονται ο Βίκτορ και ο Γιούρι. Ο Τζόσουα λέει ότι θα τον βοηθήσουν να βρει τον Ιρανό κοσμηματοπώλη και όταν αρνούνται, ο Τζόσουα τους απειλεί.

Όταν ένας άντρας παρατηρεί τον Τζόσουα να περπατά στο δρόμο, ο Τζόσουα τον ακολουθεί σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο και τον πυροβολεί νεκρό για να μην εκτεθεί, εξοργίζοντας το αφεντικό της γειτονιάς Μπόρις Βόλκοφ. Ο Τζόσουα ξεκινάει να βγαίνει με την πρώην κοπέλα του Άλα Σούστερβιτς, η οποία ρωτά τον Ρούμπεν αν έχει δει πουθενά τον Τζόσουα και οι τρεις τους βλέπουν μια ταινία μαζί. Τελικά, ο Ρούμπεν παίρνει τον Τζόσουα στο σπίτι για να δει ξανά τους γονείς του, αλλά ο Αρκάντι τον καταγγέλλει ως δολοφόνο και τον διώχνει έξω.

Ο Τζόσουα χρησιμοποιεί πληροφορίες για την υπόθεση του πατέρα του για να δει την ετοιμοθάνατη μητέρα του, η οποία, αφού αναπολεί το παρελθόν, του ζητά να πάει στο πάρτι γενεθλίων της γιαγιάς του, κάτι που ο Τζόσουα συμφωνεί. Την ημέρα του πάρτι, ο Τζόσουα συναντιέται με τους φίλους του για να απαγάγει τον κοσμηματοπώλη. Τον πηγαίνουν στη χωματερή όπου ο Τζόσουα σκοτώνει τον άνδρα, πριν κάψει την σορό στο φούρνο. Σκουπίζουν το όπλο από τα αποτυπώματα και το ρίχνουν κοντά στον κλίβανο. Ο Ρούμπεν γίνεται μάρτυρας του φόνου και παίρνει το όπλο από τη σκηνή της δολοφονίας. Ο Αρκάντι ανακαλύπτει ότι ο Ρούμπεν παραλείπει το σχολείο εδώ και δύο μήνες και τον δέρνει. Βλέποντας το μελανιασμένο πρόσωπο του Ρούμπεν, ο Τζόσουα φέρνει τον Αρκάντι σε ένα χιονισμένο χωράφι και ετοιμάζεται να τον σκοτώσει, αλλά χάνει τα νεύρα του αφού ο Αρκάντι του λέει ότι δεν έχει πουθενά να πάει στην Μπράιτον Μπιτς. Στη συνέχεια, ο Αρκάντι παραδίδει τον γιο του στον Βόλκοφ και η Ιρίνα πεθαίνει.

Την επόμενη μέρα, όταν ο Ρούμπεν οδηγεί το ποδήλατό του, δύο από τους άνδρες του Βόλκοφ τον σπρώχνουν στο έδαφος και του λένε ότι ο Τζόσουα είναι νεκρός. Με τη μαφία να τον καταδιώκει, ο Τζόσουα μένει στην Άλα Σούστερβιτς.

Οι άνδρες του Βόλκοφ αναζητούν τον Τζόσουα και ψάχνουν τη γειτονιά της Σούστερβιτς. Ο Ρούμπεν ανακαλύπτει από τον Σάσα πού είναι ο Τζόσουα και πηγαίνει εκεί με το ποδήλατό του για να προειδοποιήσει τον αδελφό του. Ένας από τους άντρες του Βόλκοφ βρίσκει την Σούστερβιτς έξω να κρεμάει ρούχα και την πυροβολεί πριν δραπετεύσει. Ο Ρούμπεν βρίσκει την σορό της Σούστερβιτς και πυροβολεί τον δεύτερο επίδοξο δολοφόνο. Η Σάσα φτάνει επί τόπου και, βλέποντας κάποιον πίσω από τα σεντόνια που είχε κρεμάσει η Σούστερβιτς για να στεγνώσει, πυροβολεί αμέσως το άτομο μέσα από το σεντόνι, πιστεύοντας ότι είναι ένας από τους άντρες που αναζητούν τον Τζόσουα. Όταν κοιτάζει πίσω από το σεντόνι, συνειδητοποιεί ότι σκότωσε τον Ρούμπεν, ο οποίος είχε τρέξει εκεί πριν εμφανιστεί ο Τζόσουα. Στη συνέχεια, ο Τζόσουα παίρνει τη σορό του, τυλιγμένη στο σεντόνι, και την πηγαίνει στο φούρνο για αποτέφρωση.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τιμ Ροθ ως Τζόσουα Σαπίρα
  • Έντουαρντ Φουρλόνγκ ως Ρούμπεν Σαπίρα
  • Βανέσα Ρέντγκρεϊβ ως Ιρίνα Σαπίρα
  • Μόιρα Κέλι ως Άλα Σούστερβιτς
  • Μαξιμίλιαν Σελ ως Αρκάντι Σαπίρα
  • Πολ Γκιλφόιλ ως Μπόρις Βολκόφ
  • Μπόρις ΜακΓκάιβερ ως Ιβάν
  • Νατάλια Αντρεϊτσένκο ως Νατάσα
  • Ντέιβιντ Βαντίμ ως Σάσα

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Rotten Tomatoes, η Μικρή Οδησσός κατέχει βαθμολογία 53% από 19 κριτικές. [4]

Βραβεία & υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και το διάσημο μεγάλο βραβείο της Ένωσης Βέλγων Κριτικών Κινηματογράφου . [5] Κέρδισε επίσης θαυμασμό του Κλοντ Σαμπρόλ, σκηνοθέτη του Γαλλικού Νέου Κύματος. [6]

Η ταινία προτάθηκε για πέντε βραβεία Independent Spirit . [7] [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. www.filmstarts.de/kritiken/11315.html. Ανακτήθηκε στις 14  Νοεμβρίου 2018.
  3. «Little Odessa (1994)». BFI. 
  4. «Little Odessa». Rotten Tomatoes. 
  5. «Little Odessa». MUBI (στα Αγγλικά). 
  6. «Little Odessa». Film at Lincoln Center. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2022. 
  7. «11th annual Spirit Awards ceremony hosted by Samuel L. Jackson - full show (1996)». Film Independent. 23 Απριλίου 2020. 
  8. Dretzka, Gary (12 Ιανουαρίου 1996). «Film Nominations Are Independent-minded». Chicago Tribune. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]