Μητρόβιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητρόβιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μητρόβιος (Αρχαία Ελληνικά)
Θάνατος0ος αιώνας π.Χ.[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Οικογένεια
ΣύντροφοςΛεύκιος Κορνήλιος Σύλλας[2]

Ο Μητρόβιος (έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ.) ήταν ηθοποιός στην Ρωμαϊκή Δημοκρατία και λέγεται ότι ήταν ο άντρας εραστής του Λέυκιου Κορνήλιου Σύλλα, του φημισμένου στρατηγού και δικτάτορα. Ο Μητρόβιος αναφέρεται δύο φορές από τον Πλούταρχο στο Βίοι Παράλληλοι, ο οποίος αποδοκιμάζει ξεκάθαρα τη σχέση του με τον Σύλλα. Αυτά τα αποσπάσματα έχουν ως εξής.

«Ήταν αυτή η χαλαρότητα, όπως φαίνεται, που παρήγαγε σε αυτόν [Σύλλα], μία άρρωστη τάση για ερωτική ευχαρίστηση και μία ανεξέλεγκτη απολαυστικότητα, την οποία δεν περιόρισε ακόμη και στα γηρατειά του, αλλά συνέχισε τη νεανική του αγάπη για τον Μητρόβιο, έναν ηθοποιό.»

«Ωστόσο, παρόλο που είχε [ο Σύλλας] μία τέτοια γυναίκα στο σπίτι, συναναστρεφόταν με ηθοποιούς, αρπιστές και θεατρικούς ανθρώπους, πίνοντας μαζί τους σε καναπέδες όλη την ημέρα. Αυτοί ήταν οι άντρες που είχαν μεγαλύτερη επιρροή πάνω του τώρα: Ρόσκιος ο κωμικός, Σόρεξ ο αρχιμίμος και Μητρόβιος ο μίμος γυναικών, για τους οποίους, αν και μετά τα καλύτερα του χρόνια, συνέχισε μέχρι τέλους να είναι παθιασμένος και δεν δεχόταν αντίρρηση επ' αυτού.»

Στη μυθοπλασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ιστορικά μυθιστορήματα μυθοπλασίας Masters of Rome, γραμμένα από την Κολίν ΜακΚάλοου, ένας χαρακτήρας με το ίδιο όνομα εγκατέλειψε τη σκηνή για να συνοδεύσει τον πρώην δικτάτορα Σύλλα στη συνταξιοδότησή του το 79 π.Χ..

Στο μυθιστόρημα του Ραφαέλο Τζιοβανόλι Spartacus (1874), ο Μητρόβιος ήταν ηθοποιός που άκουσε κατά λάθος μία συνομιλία που αφορούσε τη σκευωρία του μονομάχου και ενημέρωσε τον Ιούλιο Καίσαρα για αυτό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. Πλούταρχος: (αρχαία ελληνικά) Life of Sulla.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, «Σύλλας» [1]