Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος12  Φεβρουαρίου 2007
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπίσκοπος

Ο Θεόκλητος (κατά κόσμον Λουκάς Αβραντινής) ήταν Έλληνος θεολόγος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το 1965 ως το 2005[1].

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κατά κόσμον Λουκάς Αβραντινής γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Βλασία Καλαβρύτων το 1922 και ήταν γόνος πολύτεκνης οικογένειας[2]. Μετά τη βασική εκπαίδευση στο χωριό του, σε ηλικία δεκαπέντε ετών, πήγε στην Μονή της Αγίας Λαύρας. Εκεί εκάρη μοναχός και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο των Καλαβρύτων.

Το 1943 χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Θεόκλητο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, από τον οποίο έλαβε και το όνομα Θεόκλητος[1]. Τον Ιούνιο του 1946 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αγαθόνικο, ο οποίος του απένειμε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και Πνευματικού. Ως το 1949 υπηρέτησε στην Μονή της Αγίας Λαύρας και κατόπιν διορίστηκε ηγούμενος στην Μονή Αγίου Νικολάου Βλασίας.

Το 1949 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία πήρε πτυχίο το έτος 1954. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπηρέτησε ως εφημέριος στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου «Καπνικαρέας». Το 1955 ορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών από τον Μητροπολίτη Θεόκλητο, και όταν αυτός έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τον ακολούθησε ως Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Λίγο αργότερα έλαβε τον τίτλο του Μέγα Πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής των Αθηνών.

Το 1965 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στις 21 Νοεμβρίου 1965 χειροτονήθηκε επίσκοπος στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου[3]. Στα σαράντα χρόνια της θητείας του στη Μητρόπολη αυτή, βοήθησε να χτιστούν πολλοί ναοί και ίδρυσε φιλόπτωχα ταμεία, οικοτροφεία, γηροκομείο και ορφανοτροφείο[1]. Συνέγραψε βιβλία θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου[2].

Στις 6 Απριλίου 2005 απoχώρησε από την ενεργό υπηρεσία για λόγους υγείας[4]. Απεβίωσε στις 12 Φεβρουαρίου 2007 και ετάφη στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας. Περιγράφεται ως αφιλοχρήματος, ανεξίκακος, κοινωνικός και λαοφιλής[3] που άφησε μνήμη «καλού κληρικού, με απλότητα και αρχοντιά, με καλωσύνη και αγάπη, με ορθόδοξο φρόνημα και εκκλησιαστικό ήθος[5]».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ιερόθεος Β΄ (Παρασκευόπουλος)
Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας
1965-2005
Διάδοχος
Κοσμάς (Παπαχρήστος)