Κατάλογος σταθμών μετρό Παρισιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Μετρό Παρισιού (γαλλικά: Métro de Paris) είναι το σύστημα υπογείων, επιγείων και υπέργειων αστικών σιδηροδρόμων του Παρισιού. Το σύστημα περιλαμβάνει 16 γραμμές, που προσδιορίζονται από τους αριθμούς από 1 έως 14, με δυο δευτερεύουσες γραμμές, 3bis και 7bis, που αριθμούνται έτσι επειδή ήταν κλάδοι των αντίστοιχων αρχικών γραμμών και αργότερα έγιναν ανεξάρτητες. Το δίκτυο του μετρό συμπληρώνεται από το προαστιακό σιδηροδρομικό δίκτυο, γνωστό ως RER, για να εξυπηρετήσει την προαστιακή ζώνη του Παρισιού.

Αυτός είναι ένας αλφαβητικός κατάλογος όλων των σταθμών του Μετρό Παρισιού, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 303.

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα (ελληνικά) Όνομα (γαλλικά) Εικόνα Γραμμή Εγκαίνια Συνδέσεις Δήμος/Διαμέρισμα
4η Σεπτεμβρίου Quatre-Septembre Metro 4-Septembre.jpg Paris m 3 jms.svg 3 Νοεμβρίου 1904 ΙΙ
Αβρόν Avron Paris station Avron 2009.jpg Paris m 2 jms.svg 2 Απριλίου 1903 ΧΙ
Αλεζιά Alésia Alésia (métro Paris) vers Clignancourt par Cramos.JPG Paris m 4 jms.svg 30 Οκτωβρίου 1909 ΧΙV
Αλεξάντρ Ντυμά Alexandre Dumas Metro de Paris - Ligne 2 - Alexandre Dumas 01.jpg Paris m 4 jms.svg 31 Ιανουαρίου 1903 XI, XX
Αλμά - Μαρσώ Alma - Marceau AX 9 Alma Marceau 20080715.jpg Paris m 9 jms.svg 27 Μαΐου 1923 XVI
Αμπές Abbesses Paris.metro.abbesses.station.jpg Paris m 12 jms.svg 31 Οκτωβρίου 1912 XVIII
Ανατόλ Φρανς Anatole France Metro de Paris - Ligne 3 - Anatole France 04.jpg Paris m 3 jms.svg 24 Σεπτεμβρίου 1937 Λεβαλουά-Περέ
Ενβαλίντ Invalides Gare des Invalides 2.JPG Paris m 8 jms.svg Paris m 13 jms.svg 13 Ιουλίου 1913 RER.svg Paris RER C icon.svg ΧΙΙ
Ανβέρ Anvers Paris - Anvers subway sign.jpg Paris m 2 jms.svg 7 Οκτωβρίου 1902 ΧΙ, XVIII
Αρζαντίν Argentine Metro-Paris-Ligne-1-station Argentine 01.jpg Paris m 1 jms.svg 1 Σεπτεμβρίου 1900 XVI, XVII
Αρτ ε Μετιέ Arts et Métiers M11 - Station Arts & Metiers.jpg Paris m 3 jms.svg Paris m 11 jms.svg 19 Οκτωβρίου 1904 III
Ανιέρ - Ζενβιλιέ
- Λε Κουρτίγ
Asnières – Gennevilliers
– Les Courtilles
Les Courtilles ext.jpg Paris m 13 jms.svg 14 Ιουνίου 2008 Ανιέρ-συρ-Σεν, Ζενβιλιέ
Ασαμπλέ Νασιονάλ Assemblée nationale Paris 75007 Boulevard Saint-Germain Station métro Assemblée nationale 01a.jpg Paris m 12 jms.svg 5 Νοεμβρίου 1910 VII
Βαβέν Vavin Metrò.jpg Paris m 4 jms.svg 9 Ιανουαρίου 1910 VI, XIV
Βαγκράμ Wagram Wagram-ramepart.jpg Paris m 3 jms.svg 23 Μαΐου 1910 XVII
Βανώ Vaneau Vaneau metro quai 01.jpg Paris m 10 jms.svg 30 Δεκεμβρίου 1923 VI, VII
Βαρέν Varenne Ligne-13-Varenne-1.jpg Paris m 13 jms.svg 30 Δεκεμβρίου 1923 VII
Μπαστίγ Bastille Station de la Bastille Ligne 1 - Quais 02-03-06.jpg Paris m 1 jms.svg Paris m 5 jms.svg Paris m 8 jms.svg 19 Ιουλίου 1900 IV, XI, XII
Βερντέν Συντ Verdun Sud Paris m 4 jms.svg 2015 Μπανιώ, Μονρούζ
Βιγιέρ Viller Metro Paris - Ligne 2 - Station Villiers - Travaux.jpg Paris m 2 jms.svg 26 Ιανουαρίου 1903 VIII, XVII
Βίκτωρ Ουγκώ Victor Hugo Metro Paris - Ligne 2 - Victor Hugo.jpg Paris m 2 jms.svg 13 Δεκεμβρίου 1900 XVI
Βιλζουΐφ -
Λεό Λαγκράνζ
Villejuif -
Léo Lagrange
Ligne-7-Ville-juif-Leo-2-La.jpg Paris m 7 jms.svg 28 Φεβρουαρίου 1985 Βιλζουΐφ
Βιλζουΐφ -
Λεό Λαγκράνζ
Villejuif -
Louis Aragon
VillejuifAragon.JPG Paris m 7 jms.svg 28 Φεβρουαρίου 1985 Βιλζουΐφ
Βιλζουΐφ - Πωλ
Βαγιάν-Κουτυριέ
Villejuif - Paul
Vaillant-Couturier
Ligne7-PVC-rame-mezza.jpg Paris m 7 jms.svg 28 Φεβρουαρίου 1985 Βιλζουΐφ
Βολονταίρ Volontaires Volontaires-quais.jpg Paris m 12 jms.svg 5 Noεμβρίου 1910 XV
Βολταίρ Voltaire Paris Metro Voltaire.jpg Paris m 9 jms.svg 10 Δεκεμβρίου 1933
Βωζιράρ Vaugirard Metro Paris - Ligne 12 - station Vaugirard.jpg Paris m 12 jms.svg 5 Noεμβρίου 1910 XV
Γκαλιενί Gallieni Paris m 3 jms.svg 2 Απριλίου 1971 Μπανιολέ
Γκαμπετά Gambetta Metro Paris - Ligne 2 - Victor Hugo.jpg Paris m 3 jms.svg Paris m 3bis jms.svg 27 Μαρτίου 1905
Γκαμπριέλ Περί Gabriel Péri Gabriel Peri - Octobre 2012 - Quais.jpg Paris m 13 jms.svg 3 Μαΐου 1980 Ανιέρ-συρ-Σεν, Ζενβιλιέ
Γκαρ ντ'Ωστερλίτς Gare d' Austerlitz Metro Austerlitz.JPG Paris m 5 jms.svg Paris m 10 jms.svg 2 Ιουνίου 1906
RER.svg Paris RER C icon.svg
X
Γκαρ ντε λ'Εστ Gare de l'Est Gare de l'Est metro.jpg Paris m 4 jms.svg Paris m 5 jms.svg Paris m 7 jms.svg 15 Νοεμβρίου 1907
Logo train transilien.svg Logo Paris Transilien ligneP.svg
X
Γκαρ ντε Λυών Gare de Lyon Ligne-1-Gare-de-Lyon-1.jpg Paris m 1 jms.svg Paris m 14 jms.svg 19 Ιουλίου 1900
RER.svg Paris RER A icon.svg Paris RER D icon.svg
Logo train transilien.svg Logo Paris Transilien ligneR.svg
XII
Γκαρ ντυ Νορ Gare du Nord Gare du Nord.jpg Paris m 4 jms.svg Paris m 5 jms.svg 15 Νοεμβρίου 1907 RER.svg Paris RER B icon.svg Paris RER D icon.svg Paris RER E icon.svg
Logo Paris Transilien ligneK.svg
X
Γκαιτέ Gaîté Paris Metro line 13 station Gaîté - Motte seats.jpg Paris m 13 jms.svg 21 Ιανουαρίου 1937 XIV
Γκι Μοκέ Guy Môquet Métro Guy Môquet 2452.JPG Paris m 13 jms.svg 26 Φεβρουαρίου 1911 ΧVII, ΧVIIΙ
Γκλασιέρ Glacière Paris-bvd-auguste-blanqui.jpg Paris m 6 jms.svg 24 Απριλίου 1906 ΧΙII
Γκονκούρ Goncourt Paris Metro Goncourt.jpg Paris m 11 jms.svg 28 Απριλίου 1935 Χ, ΧΙ
Γκραν Μπουλβάρ Grands Boulevards Paris Metro Goncourt.jpg Paris m 8 jms.svg Paris m 9 jms.svg 5 Μαΐου 1931 ΙΙ, ΙΧ
Εγκλίζ ντε Παντέν Église de Pantin GM Metro Station Eglise de Pantin 01c02.jpg Paris m 5 jms.svg 12 Οκτωβρίου 1942 Παντέν
Εγκλίζ ντ'Ωτέιγ Église d' Auteuil Paris Metro Goncourt.jpg Paris m 10 jms.svg 30 Σεπτεμβρίου 1913 XVI
Εντγκάρ Κινέ Edgar Quinet Edgar Quinet metro 01.jpg Paris m 6 jms.svg Paris m 9 jms.svg 24 Απριλίου 1906 XIV
Εξελμάν Exelmans Paris Metro Goncourt.jpg Paris m 9 jms.svg 8 Νοεμβρίου 1922 XVI
Εσπλανάντ ντε λα Ντεφάνς Esplanade de la Défense Metro L1 Esplanade IMG 5612.jpg Paris m 1 jms.svg 1 Απριλίου 1992 Κουρμπεβουά, Πυτώ
Ετιέν Μαρσέλ Étienne Marcel Metro "Etienne Marcel".jpg Paris m 4 jms.svg 21 Απριλίου 1908 Ι, ΙΙ
Ερόπ Europe Metro de Paris - Ligne 3 - Europe 03.jpg Paris m 3 jms.svg 5 Μαΐου 1931 VIII
Ζαβέλ - Αντρέ Σιτροέν Javel – André Citroën Paris metro station andre citroen.jpg Paris m 10 jms.svg 30 Σεπτεμβρίου 1913 RER.svg Paris RER C icon.svg XV
Ζακ Μπονσερζάν Jacques Bonsergent JacquesBonsergent1.JPG Paris m 5 jms.svg 30 Σεπτεμβρίου 1913 X
Ζασμέν Jasmin Jasmin1.JPG Paris m 9 jms.svg 30 Νοεμβρίου 1922 XVI