Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταξία Σιμονιάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεταξία Σιμονιάν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Սիմոնյան Մետաքսյա Միհրանի (Αρμενικά)
Γέννηση21 Ιανουαρίου 1926
Ασγκαμπάτ
Θάνατος11 Αυγούστου 1987 (61 ετών)
Γιερεβάν
ΚατοικίαΓερεβάν (από 1933)
ΕθνικότηταΑρμένισα
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
ΣπουδέςΙνστιτούτο Κινηματογράφου Αρμενίας
ΙδιότηταΗθοποιός
Είδος τέχνηςδραματική κινηματογραφική ταινία, κωμική κινηματογραφική ταινία και ταινία περιπέτειας
ΒραβεύσειςΚρατικό Βραβείο Στάλιν 2ου βαθμού (1950), Καλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ (1981), Καλλιτέχνης του λαού της Αρμενικής ΣΣΔ (11  Μαρτίου 1965), τάγμα του Κόκκινου Λαβάρου της Εργασίας (27  Ιουνίου 1956) και Τάγμα της Φιλίας των Λαών (22  Αυγούστου 1986)

Η Μεταξία Μιχράνι Σιμονιάν (αρμενικά: ՄԵՏԱՔՍՅԱ Միհրանի ՍԻՄՈՆՅԱՆ, 21 Ιανουαρίου 1926 - 11 Αυγούστου 1987) ήταν Αρμένισα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου.[1] Περισσότερο γνωστή είναι για τους ρόλους της στις ταινίες: Anahit (1947), Manush (1955) και Arsha (1974).

Ενδεικτική φιλμογραφία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • 1947 - Anahit
  • 1949 - A Girl From Ararat Valley
  • 1955 - Looking of the Addressee
  • 1957 - To Whom the Life Smiles
  • 1959 - Her Fantasy
  • 1959 - A Jump Over the Precipice
  • 1960 - Sayat-Nova
  • 1962 - Waters Rise
  • 1970 - A Spring of Heghnar
  • 1973 - The Last Deed of Kamo
  1. «Metaksia Simonyan - Armenian Cinema». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]