Μεσογειακή ράχη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η θέση της μεσογειακής ράχης στην Μεσόγειο θάλασσα

Η μεσογειακή ράχη είναι υποθλάσια γεωλογική ενότητα και έξαρση του βυθού στην λεκάνη της Μεσογείου, που εκτείνεται νότια της Κρήτης, του Καστελλορίζου και της Κύπρου, ξεκινώντας από το τόξο της Καλαβρίας, και φτάνοντας έως και τα παράλια της Συρίας στο Λύκιο πέλαγος. Σχηματίζει υποβρύχια κορυφογραμμή που σύμφωνα με την τεκτονική θεωρία, προκαλείται από την σύγκλιση της αφρικανικής κάτω από τις δύο άλλες, την ευρασιατική και την ανατολική πλάκα. Καθώς η αφρικανική πλάκα κινείται αργά βορειοανατολικά προς τα κάτω, οργώνει τον πυθμένα της Μεσογείου, ανυψώνοντάς την από τον βυθό, και στη συνέχεια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δημιουργόντας το νησί της Κύπρου.

Εάν συνεχιστεί η κίνηση της Αφρικής προς βορά, η κορυφογραμμή μπορεί να εξελιχθεί σε μια μεγάλη και ψηλή οροσειρά καταμεσής της Μεσογείου.

Οικονομική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεσογειακή ράχη μαζί με την Λεκάνη του Ηροδότου είναι οι πλέον σημαντικές περιοχές για την αναζήτηση και εξόρρυξη υδρογονανθράκων και υδριτών τόσο στην Μεσόγειο, όσο και παγκοσμίως. Ο όγκος των κοιτασμάτων είναι υπερτεράστιος, η δε εξόρρυξή τους, αν εξαιρέσουμε το μεγάλο βάθος στο οποίο κείτονται, σχετικά εύκολη, αφού μπορούν να συγκομιστούν στον πυθμένα της θάλασσας. Το πλήθος των μέχρι σήμερα γνωστών και χαρτογραφημένων λασποηφαιστείων (Μιλάνο, Νάπολη, Maidstone, Τορόντο, Μόσχα) υποδηλώνουν το διεθνές ενδιαφέρον και τις ερευνητικές αποστολές που διενεργούνται αδιάλειπτα από την δεκαετία του 1990.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]