Μεσκάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπουκάλι με Μεσκάλ

Το μεσκάλ είναι ένα αποσταγμένο αλκοολούχο ποτό, το οποίο φτιάχνεται από αγαύη χωρίς διάκριση σε είδος. Είναι το εθνικό ποτό του Μεξικού. Η λέξη Μεσκάλ προέρχεται από τη λέξη mexcalli(Ναχουάτι), που σημαίνει "ψημένη αγαύη".

Η αγαύη βρίσκεται κυρίως σε περιοχές του Μεξικού, αν και η μεγαλύτερη ποσότητα του μεσκάλ παράγεται στην πόλη Οαχάκα. Φτιάχνεται και σε άλλες πόλεις, όπως: Ντουράνγκο, Γκουαναχουάτο, Γκερέρο, Σαν Λουίς Ποτοσί , Ταμαουλίπας, Ζακατέκας, Μιτσοακάν, και προσφάτως Πουέμπλα.

Αν αποσταγμένα ποτά παράγονταν στο Μεξικό πριν την Ισπανική Κατάκτηση δεν είναι γνωστό. Οι Ισπανοί έμαθαν ντόπια ποτά που παράχθηκαν με ζύμωση όπως το πούλκε, που παράγεται από το φυτό μέγκε. Σύντομα, οι κατακτητές πειραματίστηκαν με την αγαύη και το αποτέλεσμα ήταν το μεσκάλ.

Ακόμα και σήμερα, το μεσκάλ παρασκευάζεται από την καρδιά της αγαύης, που ονομάζεται piña. Στο Μεξικό, το μεσκάλ καταναλώνεται σκέτο και έχει μια καπνιστή, δυνατή γεύση. Το πιο διάσημο είδος του είναι η τεκίλα, που ιδιαίτερα φτιάχνεται από μπλε αγαύη προερχόμενη από συγκεκριμένες περιοχές. Το Μεξικό το εξάγει κυρίως στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, αλλά και αλλού.