Μερερουκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μερερούκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιτέκτονας
Οικογένεια
ΟικογένειαΈκτη δυναστεία Φαραώ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μερερουκά υπηρέτησε κατά την Έκτη Δυναστεία ως ένας από τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους της αρχαίας Αιγύπτου σε μια περίοδο που η επιρροή τοπικών κρατικών ευγενών είχε αύξηση τόσο σε πλούτο όσο και σε εξουσία. Ο Μερερουκά είχε πολλούς τίτλους, μεταξύ άλλων και αυτόν του βεζίρη, ο οποίος τον έκανε το πιο ισχυρό άτομο στην Αίγυπτο μετά τον Φαραώ[1]. Κάποιοι άλλοι τίτλοι του περιελάμβαναν τους «Κυβερνήτης του παλατιού», «Αρχί-αναγνώστης ιερέας», «Επιστάτης των γραφέων των βασιλικών αρχείων», και «Διευθυντής όλων των έργων του βασιλιά»[1].

Τάφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάγλυφο με ψαράδες που μαζεύουν την ψαριά τους, στο τάφο του Μερερουκά.
Αναπαράσταση ιπποπόταμου που επιτίθεται και σκοτώνει έναν κροκόδειλο.
Πλάνο του μασταμπά που δείχνει την πολυπλοκότητα του κτίσματος.
Άποψη του εσωτερικού.

Ο μασταμπάς του Μερερουκά είναι ο μεγαλύτερος και πιο εκλεπτυσμένος από όλους τους μη βασιλικούς τάφους στη Σακάρα, με συνολικά 33 δωμάτια ή θαλάμους[2][3]. Ο Μερερουκά ήταν βεζίρης στο βασιλιά Τετί, ο οποίος ήταν ο πρώτος φαραώ της 6ης Δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου[4]. Ο Μερερουκά ήταν παντρεμένος με την κόρη του Τετί Σεσεσέτ Ουαατεχεθώρ, όντας έτσι ο γαμπρός του. Η πριγκίπισσα Σεσεσέτ Ουαατεχεθώρ είναι θαμμένη στο μασταμπά του Μερερουκά μαζί με το γιο τους, Μεριτετί[5]. Η ζωγραφιά στο τοίχο στην είσοδο του τάφου αναπαριστά τον Μερερουκά να ζωγραφίζει τις τρεις εποχές και να παίζει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι[6]. Οι πρώτοι τρεις θάλαμοι είναι διακοσμημένοι με σκηνές κατασκευής επίπλων, κυνηγιού και χρυσοχοΐας. Ένα άγαλμα σε φυσικές διαστάσεις του Μερερουκά βρέθηκε άθικτο στην κύρια αίθουσα στην άκρη του μασταμπά του[7]. Το άγαλμα βρίσκεται στην είσοδο της αίθουσας αυτής μέσα σε ψευδοθύρα[2]. Ο τάφος του Μερερουκά έχει πάρα πολλές ζωντανές και καλά διατηρημένες ζωγραφιές και ανάγλυφα[8]. Ο τάφος του παρέμεινε κρυμμένος μέχρι την ανακάλυψη και ανασκαφή του από το Ζακ ντε Μοργκάν, της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, το 1892[4]. Όμως, η πρώτη μεγάλη δημοσίευση για το τάφο δεν έγινε για ακόμα 40 χρόνια, το 1936 από τον Prentice Duell. Ο Μερερουκά επίσης ήταν γνωστός με το «όμορφο» όνομα που είχε επιλέξει, Μερί.

Είκοσι ένας θάλαμοι του μασταμπά είναι αφιερωμένοι στον ίδιο το Μερερουκά, πέντε για τη γυναίκα του (θάλαμοι B) και πέντε έχουν προστεθεί για το γιος του Μεριτετί (θάλαμοι C)[1]. Οι διαστάσεις το μασταμπά είναι 23 μέτρα ανατολικά-δυτικά, 30 μέτρα βόρεια-νότια (και 41 μέτρα αν υπολογιστεί και η προσθήκη για το Μεριρετί) και με 4,5 ύψος, ενώ το εσωτερικό ύψος είναι λίγο πάνω από 4 μέτρα[1]. Στο τμήμα της πριγκίπισσας που είναι το τέρμα αριστερά από την είσοδο του τάφου, η Σεσεσέτ απεικονίζεται να «δέχεται προσφορές που αρμόζουν σε κόρη του βασιλιά, περιλαμβανομένων μια συλλογή από λεπτοδουλεμένα αντικείμενα επίπλωσης, ενώ επίσης απεικονίζεται να χαλαρώνει και να παρακολουθεί το χορό αρκετών χορευτριών»[2]. Σε άλλη σκηνή, «απεικονίζεται με τα τρία σκυλιά της και μία μαϊμού. Στους τοίχους του θαλάμου 7 η απεικονίζεται μαζί με το Μερερουκά σε ένα μεγάλο καναπέ, ενώ παίζει άρπα για να τον ηρεμήσει». Ενώ τα περισσότερα δωμάτια του τάφου είναι διακοσμημένα, εκείνα που δεν έχουν ήταν απλά προορισμένα ως αποθηκευτικός χώρος[4].

Μια σκηνή στα έλη δείχνει πέντε άντρες να «βάζουν μια σχεδία από πάπυρο στην όχθη του Νείλου, η οποία είναι γεμάτη με καλαμιές και άγρια ζωή», ενώ απεικονίζονται καλημάνες που προστατεύουν τα μικρά τους από ένα ερπυστή ιχνεύμων ή είδος μαγκούστας, είτε «απλώνοντας τα φτερά της πάνω από τα μικρά ή εκφοβίζοντας τον εισβολέα». Στο ποτάμι, ένας ενήλικος ιπποπόταμος απεικονίζεται να αρπάζει και να σκοτώνει ένα κροκόδειλο, ενώ «ενώ πίσω ένας άλλος κροκόδειλος περιμένει να καταβροχθίσει τους νεογέννητους ιπποπόταμους»[2]. Άλλες σκηνές απεικονίζουν γλύπτες και κατασκευαστές πέτρινων βάζων εν ώρα εργασίας, ενώ ο Μερερουκά και η γυναίκα του απεικονίζονται να επιθεωρούν τη δουλειά ενός χρυσοχόο, ενώ κάποιοι από τους εργάτες είναι νάνοι[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Mastaba of Mereruka from Osirisnet
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Christine Hobson, Exploring the World of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd., 1997. p.85
  3. Lauer, Jean Phillipe. Saqqara: The Royal Cemetery of Memphis, Excavations and Discoveries since 1850. Charles Scribner's Sons. 1976. (ISBN 0-684-14551-0)
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Lorna Oakes, Pyramids, Temples and Tombs of Ancient Egypt: An Illustrated Atlas of the Land of the Pharaohs, Hermes House:Anness Publishing Ltd, 2003. pp. 88–89
  5. Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. 2004. (ISBN 0-500-05128-3)
  6. Η αναπαράσταση που έχει βρεθεί και σε άλλους τάφους δεν είναι καθαρό αν πρόκειται για αναπαράσταση ελεύθερου χρόνου ή για συμβολική απεικόνιση. The Enigmatic Activity of Painting the Seasons at an Easel: Contemplative Leisure or Preemptive Measure?, Patricia A. Bochi, Journal of the American Research Center in EgyptVol. 40 (2003), pp. 159-169
  7. Mereruka on Touregypt
  8. Jacques Kinnaer. «Mereruka». Ancient-egypt.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2012.