Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεγαλοζύγαινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεγαλοζύγαινα
Μεγαλοζύγαινα στο ενυδρείο της Τζόρτζια
Μεγαλοζύγαινα στο ενυδρείο της Τζόρτζια
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Καρχαρινόμορφα (Carcharhiniformes)
Οικογένεια: Σφυρνίδες (Sphyrnidae)
Γένος: Σφύρνα (Sphyrna)
Είδος: S. mokarran
Διώνυμο
Sphyrna mokarran (Σφύρνα η μοκαραν)
(Rüppell, 1837)

Η μεγαλοζύγαινα ή μεγάλος σφυροκέφαλος (Sphyrna mokarran - Σφύρνα η μοκαραν[2]) είναι το μεγαλύτερο είδος σφυροκέφαλου καρχαρία, με μήκος που φτάνει τα 6,1 μέτρα. Βρίσκεται σε τροπικά και θερμά εύκρατα νερά σε όλο τον κόσμο, κατοικώντας σε οι παράκτιες περιοχές και στην υφαλοκρηπίδα. Η μεγαλοζύγαινα μπορεί να διακριθεί από τους άλλους σφυροκέφαλους από το σχήμα του κεφαλίου, το οποίο είναι μεγάλο και σχεδόν ευθύ μπροστά, και από το ψηλό, δρεπανοειδές πρώτο ραχιαίο πτερύγιο. Ένα μοναχικό, ισχυρό αρπακτικό στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, ο μεγάλος σφυροκέφαλος τρέφεται με μια ευρεία ποικιλία αρπακτικών που κυμαίνονται από τα μαλακόστρακα και τα κεφαλόποδα, στους οστεϊχθύς και μικρότερους καρχαρίες. Οι παρατηρήσεις αυτού του είδους στη φύση υποδηλώνουν ότι μία από τις λειτουργίες του κεφαλιού είναι να ακινητοποιήσει σαλάχια, ένα αγαπημένο θήραμα. Το είδος είναι ζωοτόκο, γεννώντας μέχρι και 55 μικρά κάθε δύο χρόνια.

Αν και δυνητικά επικίνδυνος, ο μεγάλος σφυροκέφαλος σπάνια επιθέται σε ανθρώπους. Αυτός ο καρχαρίας αλιεύεται σε μεγάλο βαθμό για τα μεγάλα πτερύγιά του, τα οποία είναι εξαιρετικά πολύτιμα στην ασιατική αγορά ως το κύριο συστατικό της σούπας από πτερύγια καρχαρία. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των μεγάλων σφυροκέφαλων να μειώνεται σημαντικά σε όλο τον κόσμο, και έχει εκτιμηθεί ως απειλούμενο από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

  1. Denham, J., Stevens, J., Simpfendorfer, C.A., Heupel, M.R., Cliff, G., Morgan, A., Graham, R., Ducrocq, M., Dulvy, N.D, Seisay, M., Asber, M., Valenti, S.V., Litvinov, F., Martins, P., Lemine Ould Sidi, M. & Tous, P. and Bucal, D. (2007). Sphyrna mokarran στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN. Έκδοση 2013.2. Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). Ανακτήθηκε 26 Ιανουαρίου 2014.
  2. Dr. José I. Castro 2011. The Sharks of North America. Oxford University Press, 2011. Σημείωση: η λέξη μοκαραν προέρχεται από την Αραβική λέξη μογχάρν που σημαίνει σφυρί. ISBN 978-0195392944