Μεγαλακρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεγαλακρία
Ειδικότηταενδοκρινολογία
Ταξινόμηση
ICD-10E22.0
ICD-9253.0
OMIM102200
DiseasesDB114
MedlinePlus000321
eMedicinemed/27 derm/593
MeSHD000172

Η μεγαλακρία ή ακρομεγαλία είναι πάθηση των ενηλίκων που προκαλείται από τη, σε υπερβολικό βαθμό, έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Η ορμόνη προέρχεται από τα σωματοτρόπα αδενώματα του εγκεφάλου, που είναι καλοήθεις όγκοι οι οποίοι αναπτύσσονται στην πρόσθια υπόφυση.

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ετυμολογία του όρου προέρχεται από τις λέξεις: "μεγάλος" + "άκρος", και σημαίνει μεγέθυνση των άκρων (δηλαδή των χεριών, των ποδιών, αλλά και του προσώπου). Ο αγγλικός όρος acromegaly είναι ένα γλωσσικό δάνειο από την ελληνική γλώσσα.

Σχέση με γιγαντισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ετυμολογία του όρου διαπιστώνεται και η σχέση με τον γιγαντισμό: Όταν ένα σωματοτρόπο αδένωμα αναπτυχθεί σε ένα παιδί (που δεν έχει περάσει την εφηβική ηλικία), τότε η νόσος που προκαλείται λέγεται "γιγαντισμός" και προκαλεί πολύ πιο εντυπωσιακές εξωτερικές αλλαγές. Αντίθετα, όταν ένα τέτοιο αδένωμα αρχίζει να εκκρίνει την ορμόνη αφού έχει επιτευχθεί το τελικό ύψος (σε έναν ενήλικα), τότε οι διαφορές είναι εντοπισμένες και προκαλούν τη μεγαλακρία. Σε αυτήν την περίπτωση, τη διάγνωση βοηθά η μελέτη μιας παλαιότερης φωτογραφίας του ασθενούς (τα πιο χαρακτηριστικά σημεία που συνήθως εντοπίζονται είναι η μεγέθυνση της γλώσσας και των υπερόφρυων τόξων και η αύξηση της διαμέτρου των δακτύλων).

Τα συμπτώματα της πάθησης και η αντιμετώπισή της μοιάζουν με αυτά του γιγαντισμού. Ωστόσο, στην μεγαλακρία οι αλλαγές είναι λιγότερο εμφανείς και το ύψος του ατόμου δεν αυξάνει.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • McPhee, "Παθολογική φυσιολογία", ιατρικές εκδόσεις Λίτσας, 2η έκδοση, 2000. ISBN 960-372-035-6