Μεγάλο Θέατρο (Λοτζ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεγάλο Θέατρο
Χάρτης
Είδοςόπερα
ΑρχιτεκτονικήΣοσιαλιστικός ρεαλισμός
Διεύθυνσηul. Jaracza 49, 90-231 Łódź
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°46′24″N 19°28′12″E
Διοικητική υπαγωγήΣρουντμιέστσιε-Φσχουντ[1]
ΧώραΠολωνία[2]
Έναρξη κατασκευής1967[1]
Ολοκλήρωση19  Ιανουαρίου 1967
ΑρχιτέκτοναςJózef Kaban, Witold Korski και Roman Szymborski
Προστασίααμετακίνητο μνημείο (από 1976)
Commons page Πολυμέσα

Το Μεγάλο Θέατρο του Λοτζ (πολωνικά: Teatr Wielki w Łodzi) είναι όπερα στο Λοτζ της Πολωνίας. Είναι το μεγαλύτερο θέατρο της πόλης, με ειδίκευση στην όπερα, την οπερέτα και το μπαλέτο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνοιξε στις 19 Ιανουαρίου 1967 και μέχρι το τέλος του 2005 είχε κάνει 240 πρεμιέρες. Το θέατρο είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους όπερας στην Πολωνία.

Το Μεγάλο Θέατρο, που βρίσκεται στην Πλατεία Ντομπρόφσκι, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη όπερα στην Πολωνία και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με αμφιθέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει 1.074 άτομα.

Το θέατρο έχει ανεβάσει έργα συνθετών του παρελθόντος (συμπεριλαμβανομένων των Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Τζουζέπε Βέρντι και Ρίχαρντ Βάγκνερ), καθώς και σύγχρονων προσωπικοτήτων (όπως ο Κσίστοφ Πεντερέτσκι και ο Μπόγκνταν Παβλόφσκι). Οι παραγωγές του έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί καλλιτέχνες όπως οι Βικτόρια ντελς Άνχελς, Αντρέα Μποτσέλι, Αντζέλα Γκεοργκίου, Χοσέ Κούρα και Πλάθιντο Ντομίνγκο. Οι σκηνοθέτες που έχουν εργαστεί εκεί είναι οι Άνταμ Χανουσκιέβιτς και Ρίσαρντ Πέριτ. Το κτίριο φιλοξενεί επίσης άλλες εκδηλώσεις, όπως πρωτοχρονιάτικους χορούς και επιδείξεις μόδας. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το διεθνές φεστιβάλ τέχνης του κινηματογράφου, Camerimage.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 8  Μαρτίου 2017.
  2. 361372.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]