Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεγάλος Σεισμός του Καντό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μεγάλος Σεισμός του Κάντο (ιαπωνικά: 関東大地震 ),ήταν ένας σεισμός, που έπληξε την πεδιάδα του Κάντο στις 11:58:44 ,ώρα Ιαπωνίας, (02:58:44 , συντονισμένη παγκόσμια ώρα) του Σαββάτου της 1ης Σεπτεμβρίου, του 1923.[1] Από διάφορες μαρτυρίες, υπολογίζεται ότι η διάρκεια του σεισμού ήταν από τέσσερα έως δέκα λεπτά. Εκτεταμένες καταιγίδες, μέχρι και στρόβιλος φωτιάς, έπληξαν την περιοχή. Μετά την καταστροφή, η περιοχή πλήγηκε από φονικές αναταραχές (γνωστές και ως «Σφαγή του Καντό»). Η ισχύς του σεισμού υπολογίζεται περίπου στα 7.9 στην κλίμακα Ρίχτερ και φαίνεται να είχε ως επίκεντρο σημείο σε μεγάλο βάθος κάτω από το ηφαιστειογενές νησί  Izu Ōshima, στον κόλπο Sagami.

Ο Σεισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτόπτης μαρτυρία, από τον καπετάνιο του SS Angola, πλοίου που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα:

«Στις 11:55 το πλοίο ξεκίνησε να τρέμει και να δονείται βίαια. Κοιτώντας προς την ακτή, συνειδητοποίησα ότι ένας φρικτός σεισμός ήταν σε εξέλιξη, κτήρια κατέρρεαν προς όλες τις κατευθύνσεις και σε λίγα λεπτά δεν μπορούσα να διακρίνω τίποτα, καθώς όλα είχαν κρυφτεί από ένα σύννεφο σκόνης. Όταν η σκόνη υποχώρησε, μπορούσα να διακρίνω φωτιές να ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ σε σχεδόν μισή ώρα, ολόκληρη η πόλη είχε τυλιχθεί στις φλόγες.»

Ο σεισμός, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις πόλεις του Τόκιο και της Γιοκοχάμα, αλλά και στους γύρω νομούς , Τσίμπα, Καναγκάουα και Σιζουόκα, πλήττοντας και προκαλώντας καταστροφές σε όλο το εύρος της περιφέρειας του Κάντο. Η ισχύς του σεισμού ήταν τέτοια, ώστε στην πόλη Καμακούρα, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, μετακίνησε κατά περίπου 60 εκατοστά το τεράστιο άγαλμα του Βούδα, που ζυγίζει σχεδόν 121 τόνους. Οι απώλειες από τον σεισμό, υπολογίζονται κάπου στους 142.800 θανάτους, εκ των οποίων οι 40.000 ήταν αγνοούμενοι, που μετέπειτα δηλώθηκαν ως νεκροί. Σύμφωνα με την ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία Kajima, και έρευνα, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2004, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον σεισμό είναι 105.385.

Ο σεισμός αυτός, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές, που έπληξαν την χώρα της Ιαπωνίας. Το 1960, η κυβέρνηση της χώρας, κήρυξε την 1η Σεπτεμβρίου, στην 37η επέτειο από τον σεισμό, ως ετήσια «Ημέρα Πρόληψης Καταστροφών».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tsunami - New World Encyclopedia». www.newworldencyclopedia.org. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2021. 

[1] https://www.smithsonianmag.com/history/the-great-japan-earthquake-of-1923-1764539/

[2] https://www.britannica.com/event/Tokyo-Yokohama-earthquake-of-1923

[3] https://library.brown.edu/cds/kanto/denewa.html

[4] https://www.harvard-yenching.org/research/the-great-kanto-earthquake/

  1. Hammer, Joshua. «The Great Japan Earthquake of 1923». Smithsonian Magazine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Tokyo-Yokohama earthquake of 1923 | Death Toll & Facts». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «The Great Kanto Earthquake of 1923». library.brown.edu. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020. 
  4. «関東大震災時の朝鮮人虐殺とその後―虐殺の国家責任と民衆責任». Harvard Yenching Institute (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2020.