Μαύρο κύμινο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτό το λήμμα αφορά το μπαχαρικό. Για το φυτό, δείτε: Βούνιον το βολβοκάστανον.
Σπόροι από το Βούνιον το βολβοκάστανον (Bunium bulbocastanum).
Σπόροι από το Μελάνθιον το ήμερον (Nigella sativa).

Το γνήσιο μαύρο κύμινο, μαυροκύμινο, μαύρος σπόρος ή μαυρόσπορος αναφέρεται κυρίως στους σπόρους από το φυτό Βούνιον το βολβοκάστανον (Bunium bulbocastanum), παρόμοιο σε σχήμα με το άγριο κύμινο (caraway).

Η κόμη από το Βούνιον το βολβοκάστανον (Bunium bulbocastanum).

Η ταυτόχρονη ονομασία του (μαύρο κύμινο ή μαυροκύμινο), και στους σπόρους από το φυτό Νιγέλα η εδώδιμος (Nigella sativa) ή άλλως η Νιγκέλλα ή το Μελάνθιον το ήμερον,[1] μαυρόσπορο και μαύρο αγριοκύμινο) το μόνο που καταφέρνει είναι τη δημιουργία σύγχυσης,[2] καθότι τα δύο φυτά είναι εντελώς διαφορετικά είδη και το μόνο τους κοινό σημείο είναι το μαύρο χρώμα των σπόρων τους και ότι και στα δύο είδη, οι σπόροι τους, χρησιμοποιούνται σαν καρυκεύματα. Παρ'όλα αυτά, η νιγκέλλα συνηθίζεται (έστω και λανθασμένα), να αποκαλείται και αυτή, «μαύρο κύμινο».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «USDA GRIN Taxonomy». 
  2. Νίκος Δ.Πλατής (2η. Έκδοση-Δεκέμβριος 2003). «Μαύρο κύμινο (Μπαχ. Λεξιλ.)». Μπαχαρικό Λεξικό. Αθήνα-Ελλάδα: Εκδόσεις «Κέδρος» Α.Ε., σελ. 265-266. ISBN 960-04-2303-2. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Black cumin της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).