Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαστοράβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μαστοράβα (Масторава) είναι Μορδβινικό επικό ποίημα που καταρτίζεται με βάση τη Μορδβινική μυθολογία και λαογραφία από τον Αλεξάντρ Σαρόνοφ, που δημοσιεύθηκε το 1994 στην γλώσσα Έρζυα, ενώ έχει ανακοινωθεί μια έκδοση στη γλώσσα Μόκσα.

Το ποίημα αποτελείται από πέντε μέρη, με τίτλο "Το Σύμπαν", "Αρχαιότητα", "Εποχή του Βασιλιά Τιούστια", "Η Ηρωική Εποχή" και "Η Νέα Εποχή". Η Μαστοράβα είναι μια θεά της Γης στην Μορδβινική μυθολογία. Το όνομα μάστορ-αβά κυριολεκτικά σημαίνει "γυναίκα της γης", ενώ μάστορ στα Μορδβινικά σημαίνει "γη".

Στο έπος Μαστοράβα, ο Τιούστια είναι ένας χωρικός που εκλέγεται από τους ανθρώπους ως βασιλιάς και ηγέτης της συμμαχίας των φυλών Μόκσα και Έρζυα και ως πολέμαρχος των συμμαχικών στρατευμάτων. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η Μορδβινία εκτεινόταν από το Βόλγα έως το Δνείπερο και από τον Οκά έως τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη μυθολογία των Μορδβίνων, ο Τιούστια είναι θεός της σελήνης, υιός του θεού της βροντής και της θνητής κοπέλας Λίτοβα. Αλλάζει την ηλικία του κάθε μήνα, ακολουθώντας τις φάσεις της Σελήνης.

  • Μορδβινική μητρική θρησκεία
  • А.М. Шаронов, Масторава (1994).
  • Tatiana Deviatkina, Some Aspects of Mordvin Mythology, Folklore 17 (2001).[1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]