Τιούστια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναπαράσταση του βασιλιά Τιούστια από τον Αντρέι Αλιόσκιν.

Ο Τιούστια (μόκσα: Тюштень, 18ος αιώνας) είναι ένας επικός χαρακτήρας ήρωα των Μόκσα που βασίζεται σε μύθους των Μόκσα, οι οποίοι επιβίωσαν κυρίως μεταξύ των Μόκσα που ζουν στη δεξιά όχθη του Βόλγα και στη Σιβηρία. Χρησιμεύει ως σύμβολο του αγώνα του Μόκσα με τη Ρωσική επέκταση. Ο Τιούστια θεωρείται επίσης ο μεγάλος ηγέτης της συμμαχίας των Μόκσα, των Έρζυα και των Μεστσέρα.

Στο έπος του Μαστοράβα, ο Τιούστια είναι ένας χωρικός που εκλέγεται από τους ανθρώπους για να είναι ο βασιλιάς και ο ηγέτης της συμμαχίας των Μόκσα, των Έρζυα και Μεστσέρα και ο πολέμαρχος του συμμαχικού στρατού. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η χώρα των Μόκσα απλωνόταν από τη Βόλγα έως τον Δνείπερο και από την Όκα έως τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη Μορδβινική μυθολογία, ο Τιούστια είναι Θεός της Σελήνης, γιος του θεού Κεραυνού και του θνητού κοριτσιού Λίτοβα. Η ηλικία του αλλάζει κάθε μήνα, ακολουθώντας τις φάσεις της Σελήνης.

Πιθανό ιστορικό πρωτότυπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία από τις υποθέσεις σχετικά με το ιστορικό πρωτότυπο του Τιούστια είναι ότι ήταν ο γιος του Πουρές, που αναφέρεται στο Λαυρεντιανό χρονικό[1], αλλά ωστόσο είναι γνωστό ότι το πραγματικό όνομα του γιου του Πουρές ήταν το Ατενάς [2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]